Riskli yapı olduğu raporla tespit edilen veya Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği riskli alanlarda yer alan binaların yıkılarak veya güçlendirilerek yenilenmesini öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nde vatandaşların ihtiyaç duyacağı finansman desteği açısından bankalarla protokol imzalamaya karar veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk protokolü İş Bankası ile imzaladı.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FAİZ ORANLARI 0.40 İLE 0.50
Vatandaşın kullanacağı kredi oranları konut ve güçlendirmede yıllık yüzde 4, işyeri kredilerinde yüzde 3 faiz indirimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vereceği faiz desteği ile aylık 0.45 – 0.50 aralığına denk gelmiş oluyor.
Bakanlık özel hesabı kapsamında her bir daireye en fazla 100 bin TL’ye kadar faiz desteği verilecek. Örneğin 20 daireli bir apartman için 7 dairesi olan hak sahibi birisi, o kişiye maksimum 500 bin TL verecek.
Basın toplantısında konuşan Erdoğan Bayraktar konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Bu adım hem dünya hem de Türkiye için son derece önemli bir adımdır. Dünyanın gelmiş olduğu gelişmişlik seviyesi itibariyle afetler karşısında afetler sırasında canlar yok olmamalı.
Türkiye olarak yıllarca devam eden Kentsel Dönüşüm sürecini daha güçlü bir yasayla 6306 sayılı yasa ile daha olmazsa olmaz hale getirdik. Yeni yasayla Kentsel dönüşümü halkımıza vatandaşa mâl etmeye çalıştık. Yani Kentsel Dönüşümü rızaya dayalı gönüllü bir şekilde yürüteceğiz. Esas olan ana fikrimiz bu.
Hangi belediye bu konuda hazırlıklı ve başarılı ise onlarla yürüyeceğiz. Biz devlet olarak hükümet olarak bu işi organize edeceğiz ortamı oluşturacağız. Özel sektör ve Vatandaş ağırlıklı olarak bu iş yürüyecek. İnsanlar hasta oldukları zaman nasıl Chek-up yaptırıyorlar ise binalarına da bakmak baktırmak zorundalar. Eğer bakmazlar ise bizim devlet olarak bakma mecburiyetimiz var. Bu gaye doğrultusunda Tüm Türkiye’yi savaş yapılardan kaçak yapılardan afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ana hedefimizdir. Bu bakımdan Kentsel Dönüşüm kaçınılmazdır aynı zamanda uzun soluklu ve çok zor bir iştir. Böylece önümüzdeki süreçte ekolojik dengeyi koruyan çevreye duyarlı yerleşimler oluşacaktır.
Biz vatandaşa eviniz riskli mi değil mi tespit ettirin. Daha sonra buyurun gelin banka size kredi verecek en düşük faizli krediyi size kim veriyor ise o bankayla antlaşma yapın %4’ünü biz ödeyeceğiz diyoruz. İşte bu yüzden herkesin buna destek vermesi lazım. Bu süreç Türkiye’yi ayağa kaldıracak olan bir süreçtir.
KİRACILARDA BU DURUMDAN FAYDALANABİLECEK
100 bin liralık dairesinin yıkılmasına onay vererek aynı yerden yeni konut sahibi olmak isteyen vatandaş, yeni konutun değeri 150 bin lira ise aradaki 50 bin liralık farkı, bankalardan kredi olarak çekebilecek. Söz konusu kredide faizin %4'ünü devlet üstlenecek. Çürük binalara verilecek kredi desteğinden konut sahiplerinin dışında, binasını yenilemek isteyen vatandaşlar ile bu konutlarda kiracı olarak oturanlar da yararlanacak.
Örneğin çürük binada yıllardır kiracı olarak oturan bir kişi de konut sahibi olmak için kredi teşviğinden yararlanabilecek. Kredilerin maliyetinin bir kısmı ise 2-B arazilerinden elde edilen gelirden sağlanacak.