Atatürk'ün 1881'de Selanik'te dünyaya geldiği ev üç yıl süren yenileme çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yeniden ziyarete açıldı
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881'de hayata gözlerini açtığı ve babası Ali Rıza Efendi'nin vefatına kadar yaşadığı Selanik "Atatürk Evi" yaklaşık üç yıl süren yenileme çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yeniden ziyarete açıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türk ve Yunan milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Bugün bizim için manevi açıdan çok önemli bir gün" dedi. "Atatürk Evi"nin, Atatürk'ün hatırasına yakışacak şekilde çağdaş bir anlayışla yenilenmesi amacıyla sürdürülen çalışmaların sona erdiğini belirten Çelik, "Böyle bir günde devletimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz" dedi. Selanik Apostolu Pavlu Cadde 17 numaradaki yapı, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkenin parçası olarak müze kimliğiyle hizmet veriyor.
ÜÇ KATTAN OLUŞUYOR
Yapı üç kattan oluşuyor. Arşivlerin incelenmesinden elde edilen bilgiler ışığında Atatürk'ün yaşamından kesitlerle ilgili bilgi panolarının ziyaretçilerin ilgisine sunulduğu binanın zemin katında "Atatürk ve Çocuk Odası," birinci katta "Selanik Odası," ikinci katta "İstanbul Odası" ve üçüncü katta da "Ankara Odası" olarak isimlendirilen odalar yer alıyor. Binanın ikinci katındaki "Ankara Odası"nda heykeltıraş Murat Aktaş'ın, Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış bir heykeli dikkati çekiyor. Üst katlardaki sofalarda ayrıca, evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergileniyor.
1937'de Yunan hükümeti Türkiye'ye hediye etti
10 Kasım 1953'te "Atatürk Evi" olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı'nca 1870'te yaptırıldı. Ali Rıza Efendi bu evi Ata'nın doğumundan birkaç yıl önce kiraladı ve 1888'deki vefatına kadar burada ikamet etti. Selanik'in 1912'de Yunan yönetimine geçmesinin ardından ev Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan hükümetine bırakıldı. Sonraki yıllarda Selanik Belediyesi bir Yunan ailenin mülkiyetine geçen evi Atatürk'e hediye etmek üzere satın aldı. Apostolu Pavlu Cadde 17 numaradaki yapı, 19 Şubat 1937'de Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'na teslim edildi.