27 Haziran 2026 Cumartesi
Ana SayfaManşetİnşaat maliyetlerindeki sert yükselişler geride kaldı..

İnşaat maliyetlerindeki sert yükselişler geride kaldı..

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde üretim iştahında belirgin bir artış yaşandığını söyledi.

Ekiz, yapı ruhsatlarındaki yükselişin ve son 9 yılın ilk çeyrek rekorunun, büyük ölçüde ertelenen projelerin yeniden devreye alınmasından kaynaklandığını belirterek şunları kaydetti:

“Yapı ruhsatlarında görülen artışlar ve son 9 yılın ilk çeyrek rekoru, öncelikle ertelenen projelerin yeniden devreye alınmasının sonucudur. Son iki yılda yüksek finansman maliyetleri nedeniyle birçok yatırımcı bekleme pozisyonundaydı. Ancak konut arzındaki yetersizlik, büyük şehirlerde süren kentsel dönüşüm ihtiyacı ve nüfus artışına bağlı konut talebi, üreticileri yeniden harekete geçirdi. Maliyet artışlarının yavaşlaması ve yüksek talep bunda kesinlikle etkili oldu.”

İnşaat maliyetlerinin artmaya devam ettiğini ancak önceki yıllardaki sert yükselişlerin geride kaldığını ifade eden Ekiz, bu durumun müteahhitlerin gelecek projeksiyonlarını daha sağlıklı yapmasına imkan tanıdığını söyledi. Projelere başlanırken maliyet hesaplarının daha öngörülebilir hale gelmesinin yatırım kararlarını hızlandırdığını vurguladı.

Üreticilerin ekonomik güvenindeki artışın da sektöre olumlu yansıdığını dile getiren Ekiz, özellikle güçlü sermaye yapısına sahip, finansmana erişimi yüksek ve marka değeri güçlü şirketlerin yatırım iştahının arttığını belirtti.

Ekiz, mevcut tabloyu sektör genelinde tam bir rahatlama olarak yorumlamanın doğru olmayacağını da sözlerine ekledi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
386 YAZI