16 Ocak 2026 Cuma
Ana SayfaSektörden Haberler2026'da değerli konut vergisi tarifesi kaç liradan başlıyor?

2026’da değerli konut vergisi tarifesi kaç liradan başlıyor?

2026 yılında geçerli olan değerli konut vergisi alt limiti 17.711.000 TL oldu. Bu değerin altında kalan konutlar için bu sene değerli konut vergisi söz konusu değil.

Bu verginin konusuna bu yıl girecek konutlar, 2025 yılında değeri 14.520.912 lirayı aşan konutlardır. Burada sözü geçen değer, emlâk vergisine esas değerdir. Konut kapsamına önce tapuda konut veya mesken olarak gözüken taşınmazlar giriyor. Gelir İdaresi, “fiili kullanımına da bakılacaktır” dediğinden, tapuda konut olarak gözükmemekle birlikte fiilen konut olarak kullanılan işyeri niteliğindeki taşınmazlar da verginin konusuna giriyor. Aksi durumda da taşınmaz yine verginin konusuna giriyor. Bir başka anlatımla tapuda konut olarak gözüken taşınmazlar fiilen işyeri olarak kullanılırsa, yine vergi kapsamında olacaktır.

Bu arada konutun 2026 değeri de önem taşımaktadır. 2026 emlâk vergisi değeri 17.711.000 TL’yi aşmıyorsa, vergi söz konusu olmayacaktır. Çünkü vergi tarifesi buradan başlamaktadır. Şimdi diyeceksiniz ki, “Doğrudan 17.711.000 TL demeyip, 2025 değerini ne karıştırıyorsun?” Karıştıran ben değilim. Verginin düzenlenişindeki hata. Burada gerçekten garip bir düzenleme söz konusudur. Emlâk Vergisi Kanunu’nun, vergi değerinin kanunda yazılı tutarı aşan meskenler için izleyen yıldan itibaren mükellefiyetin başlamasını öngörmesi dolayısıyla bu yılın mükellefleri geçen yılki değere göre belirlenmektedir (md. 45). Ancak, vergilendirme bu yıl ki tarifeye göre yapılacaktır. Kısacası, 2025 emlâk vergisi değeri 14.520.912 lirayı aşan konutlardan 2026 yılı emlâk vergisi değeri 17.711.000 Lirayı aşan konutlar için bu yıl DKV mükellefiyeti söz konusu olacaktır. (Özünde geçen yılki değerin yeniden değerleme oranının yarısı oranında arttırılması da tarifenin başlangıcına isabet etmektedir. Ancak bu sonuç Kanundaki karmaşık düzenlemeyi haklı kılmamaktadır.) Nitekim bu düzenlemeler dolayısıyla, bu iki koşulun birlikte bulunması gereği sonucu olarak bir meskenin değeri geçen yıl 14.520.912 liranın altında olmasına rağmen yıl içerisindeki vergi değerini artıran sebeplerin veya 2026 yılının genel beyan dönemi olması dolayısıyla yeni belirlenen 2026 yılı emlâk vergisi değerinin 17.711.000 lirayı geçmesi halinde, bu meskenin malikinin mükellefiyeti , bu yıl değil, gelecek yıl başlayacaktır.

(Haber kaynağı: Ekonomim köşe yazarı Bumin Doğrusöz’ün “2026 yılında Değerli Konut Vergisi uygulaması” başlıklı makalesinden alıntıdır)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
373 YAZI