20 Aralık 2025 Cumartesi
Ana SayfaManşetYurt dışı gayrimenkul artık “görünür” hale gelecek!

Yurt dışı gayrimenkul artık “görünür” hale gelecek!

OECD’nin gayrimen­kuller hakkında otomatik bilgi değişi­mi için hazırladığı yeni çerçeve, birkaç yıl ön­cesine kadar teorik bir ihtimal olarak görülen bir alanı somutlaştırdı: Artık sadece banka he­sapları ve kripto varlık­lar değil, yurt dışındaki taşınmazlar da küresel vergi şef­faflığının konusu haline geliyor.

Geçtiğimiz hafta, yirmi altı ül­ke ortak yaptıkları açıklamayla 2029’dan itibaren yabancı ülke­lerdeki taşınmazlara ilişkin bil­gilerin otomatik olarak değişil­mesi konusunda niyet beyanını kamuoyuyla paylaştı. Yeni çer­çeve – Taşınmaz Mallar Hakkın­da Kolayca Erişilebilir Bilgile­rin Değişimine İlişkin Çok Ta­raflı Yetkili Makam Anlaşması (IPI MCAA) – OECD’nin finan­sal hesaplar, kripto varlıklar ve dijital platform işlemleri üze­rindeki otomatik bilgi değişimi için oluşturduğu mevcut mima­riye dayanmaktadır. Bu anlaşma, mülkiyet bilgileri, taşınmaz de­ğeri, işlem geçmişi ve kira gelir­leri dâhil olmak üzere vergi ida­relerinin “kolayca erişilebilir” bilgilere ulaşmasını sağlayarak, sınır ötesi vergi raporlamasın­da uzun süredir devam eden bir boşluğun kapatılmasını amaçla­maktadır*.

Türkiye henüz bu ülkeler ara­sında değil ama gireceğini ön­görmek veya girmesi gerektiğini söylemek mümkün. Türk gerçek kişiler ve şirketler, uzun süredir başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede ciddi bir gayrimenkul portföyü biriktirmiş durumda. Düzenleme, Türkiye açısından hem vergi idaresi hem de mükel­lef davranışları, uluslararası ver­gi uyumu, TMSF/BDDK deneti­mi, kara para ile mücadele, yurt dışı varlık beyanları gibi birçok alanda etki doğurma potansiye­line sahip. Peki bu yeni sistem devreye girdiğinde ne olacak?

Yurt dışı gayrimenkul artık “görünür” hale gelecek

Bugüne kadar bir Türk mükel­lefin Londra’da, Berlin’de, Liz­bon’da, Dubai’de ya da Miami’de bir dairesi olup olmadığını Tür­kiye’deki vergi idaresinin gör­mesi sanıldığı kadar kolay de­ğildi. Çoğu durumda bu bilgiler ancak ihbar, banka hareketleri, yurt dışı makamlarla tekil bilgi talepleri ya da tesadüfi tespitler üzerinden elde edilebiliyordu.

Gayrimenkul için otomatik bilgi değişimi ise bu tabloyu kök­ten değiştiriyor. Mülkiyet bilgi­leri, alım–satım tarihleri ve be­delleri, kira gelirleri gibi veriler, düzenli ve sistematik biçim­de paylaşılmaya başlandığında, yurt dışındaki taşınmazlar Türk vergi idaresi açısından artık “bi­linmeyen” olmaktan çıkacak.

(Haber kaynağı: Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ayhan Selçuk Özgenç’in 11 aralıkta yayınlanan “Yurt dışı gayrimenkulde gizlilik dönemi bitiyor” başlıklı makalesinden alıntıdır)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
371 YAZI