Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan “81 İlde 500 Bin Konut” projesini değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, projeyi büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek bunun piyasalarda dengeleyici bir etki oluşturacağını söyledi.
KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, 500 bin konut projesi ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“81 ilde toplam 500 bin sosyal konutun inşa edilmesi, bunun 100 bininin İstanbul’da ve 15 bininin kiralık sosyal konut olarak planlanması, dar gelirli, emekli, genç ve çok çocuklu aileler için son derece değerli bir adımdır.
Konut fiyatlarının ve kiraların hızla yükseldiği bir dönemde, rayicin yarısına kiralanacak bu sosyal konut modeli hem dar gelirli vatandaşlara nefes aldıracak hem de kiralık konut arzını artırarak piyasalarda dengeleyici bir etki oluşturacak.
Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde hayata geçirilen bu vizyoner hamlenin, Türkiye’nin sosyal konut politikalarında yeni bir dönemi başlattığına inanıyoruz. Bu kapsamlı proje, sadece barınma ihtiyacına çözüm getirmekle kalmayacak, aynı zamanda sosyal adaletin güçlenmesine, şehirlerimizde yaşam kalitesinin artmasına ve konut piyasasında sürdürülebilir bir denge kurulmasına katkı sağlayacaktır. Kamu ve özel sektörün el ele vererek bu vizyonu daha da ileriye taşıması, ülkemizin konut üretim kapasitesini artıracak ve vatandaşlarımız için daha erişilebilir bir konut piyasasının oluşmasını mümkün kılacaktır.”
Projenin detayları..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan proje kapsamında, Türkiye’nin 81 ilinde dar gelirli vatandaşların uygun koşullarda ev sahibi olmaları sağlanırken, 500 bin sosyal konut inşa edilecek.
İlk etapta İstanbul’da 100 bin, Ankara’da 30 bin 780, İzmir’de 21 bin 520, Gaziantep’te 13 bin 940, Konya’da 13 bin 670, Şanlıurfa’da 13 bin 190, Diyarbakır’da 12 bin 170, Bursa’da 13 bin 730, Antalya’da 13 bin 160, Hatay’da 12 bin 640 ve Ardahan’da 540 konut yapılacak.
Konutlar 2+1 ve 1+1 şeklinde, yatay mimari ve geleneksel dokuya uygun tasarlanacak. Projede şehit yakınları, gaziler, engelliler, emekliler, gençler ile 3 ve daha fazla çocuğu bulunan ailelere özel kontenjanlar olacak.
Buna göre şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri ve gaziler ile engellilere yüzde 5, üç ve daha fazla çocuklu ailelere yüzde 10, emekliler ve 18-30 yaş aralığındaki gençlere de yüzde 20 kontenjan imkânı sağlanacak.
Satış bedeli 1 milyon 800 bin liradan başlayan konutlar, yüzde 10 peşinat ve 240 ay vadeyle satışa sunulacak. Taksitler, İstanbul’da 7 bin 313 liradan, diğer illerde 6 bin 750 liradan başlayacak.
Projeye başvurular, 10 Kasım-19 Aralık tarihlerinde alınacak. İnşa ve ihale süreci kasımda başlayacak projede ilk kuralar aralıkta çekilecek. Konutların teslimatlarının ise Mart 2027 itibarıyla başlaması planlanıyor.



