29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetKonutta kira sınırlaması çok baş ağrıtacak!

Konutta kira sınırlaması çok baş ağrıtacak!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik tavan sınırı uygulaması 10 Haziran’da uygulamaya girdi ve 1 Temmuz 2023 yılına kadar sürecek. 2 temmuz 2023’ten itibaren tekrar son 12 aylık TÜFE ortalaması oranında artmaya devam edecek. Ancak görünen o ki uygulamada hem ev sahiplerinin hem de kiracıların başları çok ağrıyacak.

Uygulamanın hukuki boyutlarını anlatan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Borçlar Kanununun 344. Maddesini geçici madde ile değiştiren düzenlemesi ile TÜFE 12 aylık değişim oranı yerine 10.06.2022- 01.07.2023 arasında kira artış oranının yüzde 25 olacağını kaydederek şunları söyledi:

“Mevcut sözleşmesi devam eden kiracılar açısından 10 Haziran ve 30 Haziran arasında yenileme dönemi gelmiş tüm kiracılara iki defa yüzde 25 tavan sınırlaması uygulanacak. Bu çok büyük bir eşitsizlik. İvedilikle yeni bir düzenleme yapılarak kanunun yürürlük tarihi ilk konuşulduğu gibi 01.07.2022-01.07.2023 olmalıdır.

Getirilen düzenlemeden gayrimenkul sahipleri çok ciddi şekilde rahatsız oldu. Piyasa enflasyonunu yüzde 100’ün üzerinde, TÜFE oranı da yüzde 73 ve TÜFE 12 aylık değişim oranı da yüzde 39,33’ken, bu oranın neredeyse yarısının kira zammına uygulanacak olmasını hem doğru bulmuyorlar hem de Anayasaya aykırı görüyorlar. Bu noktada son 1 haftada çok ciddi şekilde konut sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek istediklerini görüyoruz. Özellikle ihtiyaç sebebiyle tahliye gerekçesine dayanıldığını ve hatta mülklerini kiracılı bir şekilde satarak yeni malike bu durumu devretmek istediklerini görüyoruz.”

Kiralık konut piyasasında iş yerlerinde olduğu gibi hava parası gibi uygulamaların da devreye girdiğini kaydeden İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, Düzenlemenin 10 Haziran’da başlayıp 2 Temmuz 2023’de bitecek şekilde uygulandığını anımsatarak  şu açıklamalarda bulundu:

“Dolayısıyla şimdi girenler gelecek yılda yüzde 25 oranıyla anlaşma yapacak. Bu nedenle yeni kontratların gelecek yıl da yüzde 25’ten etkilenmemesi için 2 Temmuz’a erteliyorlar.

Tahliye taahhütnameleri gibi uygulamalar daha fazla uygulanıyor. Bu yapılması gereken bir şeydi. Ancak tek bir konuttan geliri olanların bu kapsamda kalmasının günahı ne. Bu nedenle düzenleme önü arkası düşünülmeden yapılmış.

Sınırlamadan dolayı artık kiranın iyi bir yatırım olmadığını düşünenler evini satışa çıkaracak, bu da satılık konut sayısını artıracak. Ancak bu konutlar da yüksek fiyattan satılacağı için alanlar da yine yüksek rakamdan kiraya verilecek. Dolayısıyla bu da kira sorununa çözüm olmayacak. Evlerini satanlar ise Portekiz gibi ülkelere gidip ev satın alacak. Şimdiden bunu duymaya başladık.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI