29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşet9 yıl süren "Mülkiyet Hakkı" davasını Anayasa Mahkemesi çözdü..

9 yıl süren “Mülkiyet Hakkı” davasını Anayasa Mahkemesi çözdü..

Bahçelievler Yenibosna’daki 2 bin 752 metrekarelik arsası üzerinde okul yapmak amacıyla ruhsat almak üzere 9 yıl önce belediyeye başvuran Arel Eğitim Kurumları’ndan o dönemde tramvay yolu olarak kullanılması amacıyla arsanın 531 metrekarelik kısmının bedelsiz olarak belediyeye terki istendi. Eğitim kurumu da o dönemde bir an önce okul inşaatına başlayabilmek için istenen terki bedelsiz olarak belediyeye yaptı.

Sonraki süreçte belediyeye yapılan terk alanın tramvay yeri olarak kullanılmadığını ve plan değişikliği yapılarak ‘özel kültür tesis alanı’ olarak belediye adına kaydedildiği gören şirket yetkilileri belediyeden bu arsanın kendilerine iadesini istedi. Bahçelievler Belediyesi ise bu talebe karşı olarak bu yerin değerinin ödenmesi halinde şirkete satılabileceği cevabını verdi.

Bunun üzerine şirket arsanın kendilerine iadesi için Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu iptali ve tescil davası açtı. Mahkeme, şirketi haklı bularak arsanın kendilerine iadesi yönünde karar verdi.

Karar sonrası Bahçelievler Belediyesi davayı taşıdığı Yargıtay, yerel mahkemenin almış olduğu kararı bozarak arsanın belediyenin olduğuna hükmetti.

Arel Eğitim Kurumları, Yargıtay’ın bu kararı sonrası davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Anayasa Mahkemesi dava üzerinde emsal teşkil edecek şekilde oy birliği ile mülkiyet hakkının ihlal edildiğine, arsanın şirkete bedelsiz devri için dosyanın Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nden kararla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bedelsiz olarak yola terkedilen ve imar durumu sonradan değişikliğe uğratılan taşınmazın iadesi için bedelinin ödenme şartının getirilmesi başvurucu için büyük bir külfet. İmar durumunun değiştirilmesi yoluyla elde edilecek menfaatin idareye ait olması da devlete güven ilkesini sarsar. Taşınmaz terk amacına uygun bir biçimde kullanılmadı. Dolayısı ile kamu yararından ve dolayısıyla mülkiyet hakkına müdahalenin haklılığından söz edilemez. Bu halde taşınmaz sahibinin mülkiyet hakkının korunması gereği ortadadır.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI