23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler2023 yılında 7.5 milyon konuta daha ihtiyaç olacak

2023 yılında 7.5 milyon konuta daha ihtiyaç olacak

 

Son yıllarda ekonomideki büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörünün 2023 vizyonu belirlendi. Buna göre, sektörün her yıl yüzde 10-12 arasında büyüme göstermesi beklenirken, Türkiye’nin ekonomik büyümesine de 1 ile 2 puan arasında katkı sağlaması öngörülüyor.


GYODER Yönetim Kurulu Üyeleri Neşecan Çekici ve Cansel Turgut Yazıcı tarafından açıklanan Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu’na göre, ülkedeki ekonomik büyüme hız kesmeden devam edecek. 2023’de nüfusun 84 milyona ulaşması beklenirken, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara İzmir, Antalya’da nüfus yarım milyondan fazla artacak. 45 ilin nüfusu artacak, 19 ilde azalma olacak ve 17 ilin nüfusu aynı kalacak. Bu farklılık, kentleşme kavramında da farklılık yaratacak. Şu anda yüzde 76.8 kentleşme oranının, yüzde 84’e çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece kentli hane halkının yapısında da değişiklikler olacak.
Kentli nüfusun 57 milyondan 71 milyona çıkacağı öngörülen rapora göre, kentsel alanlarda 5.3 milyon dairenin dönüşümü söz konusu olacak.

Yeni konut ihtiyacı

Ancak bunun yaklaşık yüzde 40’ı gerçekleştirilebilecek. Bu da 2 milyon konut anlamına geliyor. Öte yandan, 4 milyon nüfus artışı kaynaklı, 2 milyon da kentsel yenileme kaynaklı konut ihtiyacı gündeme gelecek. 2023 yılında 7.5 milyon adet konut ihtiyacı gündeme gelecek. Kiracılardan gelen konut talebi, üst gelir grubunun talebi, hane sayısındaki gelişim konut ihtiyacını artıran faktörlerden olacak.
Gelir dağılımında yaşanacak iyileşmelerle orta gelir grubunun konut talebinin artacağı öngörülüyor. Ayrıca, yatırımlarda altın birinci, gayrimenkul ikinci sırada yer almaya devam edecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI