29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberler2020 yılında öne çıkacak teknolojiler

2020 yılında öne çıkacak teknolojiler

2019 yılında teknoloji alanında pek çok gelişme yaşanırken aynı zamanda teknolojinin insan hayatında ne gibi tehlikeler barındırabileceğini de gördük. Peki 2020 yılına teknolojiler damgasını vuracak? Bu yıl içinde tanışacağımız teknoloji trendlerini TRT yapımcısı ve haber sunucusu Ali Burak Biber başlıklar halinde şöyle sıraladı:

5G Teknolojisi

2020 yılının en popüler konularından biri yeni nesil mobil internet teknolojisi 5G olacak. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke 5. nesil internet teknolojileri için altyapı çalışmalarına bu yıl hız kazandıracak. 5G teknolojisi internet alanını  artırmanın yanı sıra özellikle kurumsal alanda farklı çözümlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Bu çözümler arasında uzaktan ameliyatlar, bir aracı uzaktan kullanma ve gerçek zamanlı kontrollerin gerektiği tüm işler yer alıyor.

Nesnelerin interneti

“Internet of Things” yani nesnelerin interneti en basit anlatımıyla herhangi bir nesnenin internete erişmesi ve diğer nesnelerle iletişim haline geçmesi anlamına  geliyor. Sabah telefonunuzun uyandırma alarmı çaldığında kahve makinenizin kahve yapmaya başlaması buna verilebilecek en basit örneklerden birisi. 2020 yılında nesnelerin interneti hem Türkiye’de hem de dünyada çok popüler hale gelecek.

Akıllı evler, akıllı cihazlar ve birbirleriyle haberleşen cihazların sayısının 2020 yılında yaklaşık 26 milyar olacağı tahmin ediliyor.

Yapay zeka

Nesneler arasındaki iletişimi bir adım daha öteye götürecek olan bazı çalışmalar da söz konusu. Mesela nesneler ve insan beyni arasında iletişim kurmayı sağlayacak adımlar atılacak.

Yatırımcıların arasında Elon Musk’ın da bulunduğu yapay zeka şirketi Open Artificial Intelligence, insanlar ve bilgisayarlar arasında iletim sistemi geliştirmek için yaptığı çalışmalara 2020 yılında hız verecek. Söz konusu çalışmalarla felçli insanların telefonla bilgisayar gibi cihazları kontrol etmesi hedefleniyor.

Yapay zeka 2020 yılının yükselen teknoloji trendlerinden biri olacak ve her yerde karşımıza çıkmaya başlayacak. Akıllı kişisel asistanlar yaygınlaşırken her ortamda yapay zeka çözümleri hayatımıza entegre olacak.

Google, Amazon ve Microsoft gibi yapay zekayı halihazırda kullanan şirketler bu alanda çalışmaya hız verecek.

Güvenlik ve Gizlilik

202 yılının en önemli trendlerinden biri de güvenlik ve gizlilik olacak. Ülkemizde de faaliyetlerine başlayan Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile bireylerin haklarını korumaya yönelik önemli adımlar atılacak.

Kişisel verilerin gizliliği 2020 yılında da öne çıkarken özellikle internetteki güvenliğimiz önemli konulardan biri haline gelecek.

Otomotiv

Teknolojideki gelişmelerin en fazla yansıdığı alanlardan biri de otomotiv olacak. Artık elektrikli ve otonom araçları yollarda daha fazla göreceğiz. Sürücüye yardımcı asistanlar artık sadece otonom araçlarda değil her araçta bulunmaya başlayacak. Halihazırda bu teknolojiye sahip araçlar ise 2020 yılında daha ileri seviyede otonom sürüş teknolojileri ile donatılacak.

2020 yılına yerli otomobiliyle merhaba diyen Türkiye, 2023 yılından itibaren dünyada ilk kez kullanılacak Holografik Asistan teknolojisi ile otomotiv dünyasında yeni bir akım başlatacak.

Yerli otomobil, iki boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçeklik getirerek araç içi deneyimini sil baştan şekillendirecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI