20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaManşet2018 Emlakçıların yılı olacak..

2018 Emlakçıların yılı olacak..

Gayrimenkul proje pazarlaması ve satışı konusunda sektörün deneyimli ismi Bilge Özdemir 2018 yılına damga vuracak emlak trendlerini ve 2018 öngörülerini ve önerilerini emlakdream.com için kaleme aldı.

31Bilge Özdemir; 2018 yılı gayrimenkul pazarlama ve satış başarısında; anahtarın emlak kuruluşlarında olacağını, bu anahtarı kullanan müteahhit ve proje geliştirici firmaların, bu cesaretli adımları atabilecek yöneticilerin bir adım önde olmasını öngörüyor….

AÇIK ARTIRMA

Nef  ticari gayrimenkul açık artırma süreci ve başarılı sonuçları 2018 yılında gayrimenkul satış alternatiflerinden birinin “açık artırma” olacağını gösterirken; Pazarlama ve satıştan sorumlu icra kurulu üyesi olduğum Turyap’a gelen yoğun işbirliktelik talepleri bunu teyit etmektedir.

Bu öngörümü; Turyap tarafından düzenlenen Nef ticari gayrimenkul açık artırma sürecinde Haliç Kongre merkezine gelen bine yakın yerli ve yabancı bireysel ve internet katılımcıları, ailece/bay-bayan, arkadaş grupları, bay ve bayan tekil katılımcı profili desteklemektedir.

Katılımcı profili ayni zamanda Nef’in ticarete verdiği desteğin karşılığı olmaktadır, çünkü yatırımcı ve ticari hayat ihtiyacı ayni platformda buluşabilmektedir. Açık artırma da başarıya giden yolda en önemli konu muammen bedel tespiti olarak dikkat çekmektedir. Açık artırma süreçleri, rekabet ortamından dolayı “gayrimenkullerin değerlerinin üstünde” satılabileceği bir enstrüman  olarak değil “1 günde satış sürecinin tamamlanacağı” alternatif yol olarak değerlendirilmelidir.

Açık artırma süreçlerinde; sıcak yatırımcı ve ihtiyaç sahipleri portföyüne  sahip güçlü ve yaygın emlak kuruluşları baş rol oynayacaktır.

TAKAS

Güncel proje satış ofis pazar araştırmalarımız ” gayrimenkul satarak gayrimenkul alım ” oranını geçmişte yüzde 15-25’ler seviyesinden yüzde 50-60’lar düzeyine çıktığını göstermektedir.

2018’e yatırım veya değişim özellikli stok ile yakalanan yatırımcı ve ihtiyaç sahiplerine alternatif sunabilen müteahhit/proje geliştiriciler başarılı olabilecektir.

Proje geliştirici, müteahhit firmaların tek taraflı “eski evini getir – yeni evini götür” mantığı ile sundukları alternatifler “alırken & satarken” kazanç denkleminde uygulama alanı bulamamaktadır.

Takas işlemlerinde başarının formülü; proje geliştirici, müteahhit firmaların güçlü ve yaygın 2. el hakimiyetine sahip emlak kuruluşları ile işbirliğinden geçecektir. 2018’de proje satış ofislerinde “takas bölümlerinin” oluşmasını, bu bölümlerde emlak kuruluşlarının hakimiyetini öngörüyorum.

GAYRİMENKUL FONLARI

Açık Artırma ve/veya Takas alternatiflerinde Fırsat alımlarına  sıkça rastlayacağımız 2018 yılında kazanç “fırsat alımlarının” değerlendirilmesinden geçecektir. Gayrimenkul pazarının uzmanı emlak kuruluşlarının maddi güç birliği ile oluşturacakları fonların yapacağı satın alım ve kısa/orta vade de tekrar satışları, pazarda  paranın gücü ile proje geliştiriciler kadar kazanç vaat edebilecektir.

Gayrimenkul pazarına yönelecek ve/veya gayrimenkul pazarı oyuncularının oluşturacağı fonların rotası emlak kuruluşlarının elinde olacaktır.

ARSA & ARAZİ SATIŞI 

Otoyol şantiyesine dönen Ege ve Marmara bölgelerinde otoyolun, gelişmelerin izini süren arsa ve arazi yatırımcıları orta – uzun vadeli fırsatlar yakalayabilecektir.

Kısıtlı bütçeler ile yatırım fırsatları sunan arsa/arazi geliştirme trendinde kurumsal emlak kuruluşlarını izlemeye başlacağız.

PROJE SATIŞ 

Satış trendlerindeki durgunluk ve özellikle proje satış ofislerinde hafta sonu ağırlıklı sirkülasyon yapısı, müteahhit ve proje geliştiricilere satış ofislerinin işletim maliyetlerini sorgulatmaya başladı. Ayni anda Birden fazla proje geliştiren firmaların kurum içi operasyonlarını yürüttüğü satış ofislerinin aylık maliyetleri ciddi boyutlara erişmeye başladı.

2018 yılında bir çok müteahhit firma ve projelerinde emlak kuruluşlarının “outsource” kurum/proje kimliği altında satış organizasyonlarına şahit olacağız.Proje satış kurumsal yapısını, emlak temsilcilerinin ticari anlayışı ile harmanlayabilen ve global dünya ile tanıştırabilen emlak kuruluşları başarıyı yakalayacaklardır.

Bu vesile ile Emlakdream.com ailesinin, Müteahhit – proje geliştirici firma ve yetkililerinin, yazılarıma eşlik eden siz değerli okuyucularımın 2018 yılını kutlar, 2018 yılının başarı, sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.

Seneye görüşmek üzere; sevgiler & saygılar

Bilge Özdemir

Marketing & Sales Consultant 

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI