28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden Haberler16 Yeni Özelleştirme

16 Yeni Özelleştirme

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2014 ve 2015 her ne kadar seçim yılları olsa da programlarını kesintiye uğratmayacaklarını belirterek, 16 tane yerli kömür ve doğalgaz santralinden oluşan zincirin hemen hemen tamamını belli bir süreçte özelleştirmeyi düşündüklerini açıkladı. 
 
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz ve beraberindeki heyeti kabul eden Bakan Yıldız, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Yıldız, Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi’nin geçen hafta Türkiye geldiğini ve Bağdat ile Erbil arasında yürütülen görüşmeler kapsamında bir komite kurulduğunu söyledi. Bağdat ile Erbil’in uzlaşıyor olmasının Irak açısından, ülkenin normalleşmesi açısından ciddi bir artı getireceğini kaydeden Yıldız, “Petrol gelirleri artacaktır. Günlük 1.5 milyon varillik bir petrol üretimini ister kuzeyiyle, ister güneyiyle gerçekleştiriyor olmak Irak için çok önemli bir avantajdır, ama şu anda Kerkük-Yumurtalık Hampetrol Boru Hattı’nın kapasitesinin önemli ölçüde boş kaldığını üzülerek söylemem lazım. Ürettikleri takdirde iletmeye hazır olduğumuzu tekrar söylüyorum” dedi. 
 
"Onların proje ortağı bağımsız bir devlet olan KKTC'dir" 
 
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in, “Doğalgaz konusunda Türkiye’yi müşteri olarak görürüz, ama ortak olarak görmeyiz” açıklamasına da yanıt veren Bakan Yıldız, Kıbrıs’ın tamamının, çevresindeki zenginliklerden adilane bir şekilde yararlanması gerektiğini bildirdi. KKTC’nin bağımsız bir devlet olduğunu ifade eden Yıldız, “Beraberce geliştirebilecekleri çözümle beraber biz o projenin olumlu katkısını koymaya devam ederiz, ama siyaseten bu fizibilite sağlanmadığı takdirde çözümsüzlük her zaman olduğu gibi bu işin yanı başındadır. Başından beri söylüyoruz, uluslar hukuka göre, münhasır ekonomik sahalarda netleşmemiş, sınırları çizilmemiş alanlarda üretilen bir petrol veya doğalgaz Kıbrıs’ın tamamı tarafından paylaşılmalı. O yüzden ortakları KKTC olacaktır, ama Türkiye, bu projenin en önemli ulaşım yeri ve tüketim noktasıdır. Bunu Sayın Rum lideri de sözlerinde belirtiyor. Onların proje ortağı KKTC’dir” dedi. 
 
"Uygun teklifl er gelmesi halinde özelleştirmeler gerçekleşir" 
 
Enerjideki özelleştirme sürecine ilişkin sorular üzerine de açıklamalarda bulunan Yıldız, 16 tane yerli kömür ve doğal gaz santralinden oluşan zincirin hemen hemen tamamını belli bir süreçte özelleştirmeyi düşündüklerini açıkladı. Bakan Yıldız, buradan elde edilecek gelirlerin enerji sektöründe ve geri dönük borçlanma kalemlerinde kullanılacağını ifade etti. Taner Yıldız, uygun teklifl er gelmesi halinde özelleştirmelerin gerçekleşeceğini belirtti. 
 
Amaç, serbestleşme ve rekabet ortamında daha kaliteli hizmet 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, doğal gaz ve elektrik dağıtımında tamamlanan özelleştirme programını, bundan sonra üretim tesislerinde sağlayarak, serbestleşme ve rekabet ortamında daha kaliteli bir hizmet sunulmasını amaçladıklarını dile getirdi. Bakanı Yıldız, “2014 ve 2015 yılları her ne kadar seçim yılları olsa da programlarımızı kesintiye uğratmayı düşünmüyoruz" dedi. Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "2015 sonunda Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki elektrik dağıtım hizmetlerinin makul kayıp-kaçak oranlarıyla beraber Türkiye’ye olumlu manada katkı koyacağına inanıyorum. Hedefimiz 2015 sonuna kadar bunları belli bir rejime oturtmak” dedi.
 
“Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz”
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın, “Diyarbakır’daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri” yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine de Türkiye’nin, Antalya’daki turizm, Dilovası’ndaki sanayi gelirleriyle, Marmara Bölgesi’ndeki ticaretiyle, Karadeniz’deki fındığıyla, her bir yanıyla, tüm sektörleriyle bütün olduğunu söyledi. “Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil” diyen Yıldız, o zaman Antalya’ya da turizm gelirlerinden, Karadeniz’e de fındık üretiminden dolayı ayrı bir uygulama yapılması gerekeceğini, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu: “Türkiye, Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a kadar bir bütün. Gerek TPAO gerekse özel şirketler olarak petrolün çıkartıldığı bölgede yollarıyla, yeşillikleriyle, ağaçlandırmayla alakalı birçok sosyal proje gerçekleştiriyoruz, ama bunun o proje çerçevesinde olduğunu bilmemiz lazım. Buradan farklı mesajlar çıkartmaya çalışanlara da bu yaklaşımın doğru olmadığını açıkça söylememiz lazım. Türkiye, bütün zenginlikleriyle bir bütün."
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI