23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşüm Bakırköy'de kiracıyı vurdu

Kentsel dönüşüm Bakırköy’de kiracıyı vurdu

Mimarlar Odası, Bakırköy'de yapılacak olan kentsel dönüşümün 'kiracı' statüsündeki Bakırköylüleri ve yerel esnafı göz ardı edeceği uyarısında bulundu.
Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür, Bakırköy Temsilcilik Başkanı Mürsel Selçuk'un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya basın mensuplarının yanında çok fazla sayıda mahalleli katıldı. Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Sakızağacı, Yeni Mahalle, Zeytinlik, Cevizlik'i kapsayan riskli alan kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ardından da Bakanlar Kurulu'nun onayı lazım geliyor . Riskli alan duyuru edilecek mahalleler arasında Ataköy, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya gibi mahalleler bulunmuyor.

Bakırköy'ün yüzde 78'inin çürük olduğu ifadeleri yanlış

Mimarlar Odası Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür basın açıklamasında “Bakırköy'ün '% 78'inin çürük' olduğu yönündeki ifadeler nihayet derece yanlış, sorumsuzca ve kasıtlıdır. 1999 depreminin ardından toplumda yaşanan psikolojik ve sosyolojik travmanın etkisiyle, hızlı tarama yöntemiyle gözlemsel analiz neticelerine göre hazırlanan ve yeterliliği tartışılan raporlara dayanılarak gercekleşen böylesi bir yeni açıklama ancak yeni toplumsal travmalara yol açar ve emlak spekülasyonuna katkı sağlar" diye belirtti . Yentür, 7 mahallenin dışında 'yüksek riskli' yapılar bulunduran başka mahallelerin ne sebepten dönüşüm kapsamına alınmadığını sual etti .

Küçük esnaf ve kiracılar göz ardı ediliyor 

Bakırköy'de yapılacak olan kentsel dönüşümler beraber kiracıların ve esnafın güç durumda kalacağını söyleyen Yentür, “Kentsel Dönüşüm finansmanını; henüz bilinmeyen bir oranda, fazladan üretilecek bağımsız bölümlerin satışıyla sağlamayı planlayan Bakırköy Belediyesi, esasta kentsel rantı kendi kontrolünde mülkiyet üzerinden paylaştırmayı vaat ederken, 'kiracı' statüsündeki Bakırköylüleri ve yerel esnafı bütünüyle göz ardı etmektedir" diye belirtti .
Bakırköy imarının % 20'sinin ticari fonksiyonlu olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise “Bakırköy'de küçük esnaf ağırlıklı bir doku var. Bu, Bakırköy'de binlerce küçük esnafın işsiz kalması manasına gelirö diye belirtti . Bakırköy nüfusunu ilgilendiren bir planın kamuoyuna açıklanmadığının altını önemle çizen Hacıalioğlu, “250 hektarlık bu yoğunlukta bir yerde 200 bin nüfuslu bir projeyi gerçekleştirmeniz matematiksel olarak olanaksız. Yapacağınız bu dönüşümde hektar başına 3 bin şahıs düşüyor. Şu anda Bakırköy'de hektar başına 700 şahıs yaşıyor" diye belirtti .

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI