22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaKonut ProjeleriEmlak Konut 'İkincil Halka Arzı' neden ertelendi?

Emlak Konut ‘İkincil Halka Arzı’ neden ertelendi?

"Taleple ilgili bir sorun yaşamadık sadece bu kadar iniş ve çıkışın yaşandığı bir ortamda hem gelecek hem de mevcut yatırımcı olumsuz etkilenmesin diye halka arzı iptal ettik"
 
Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak Konut GYO'nun ikincil halka arzının tanıtımı nedeniyle dünyanın en büyük fonları ve yatırımcılarıyla görüştüklerini ve büyük ilgi gördüklerini belirterek, "Taleple ilgili bir sorun yaşamadık sadece bu kadar iniş ve çıkışın yaşandığı bir ortamda hem gelecek hem de mevcut yatırımcı olumsuz etkilenmesin diye halka arzı iptal ettik" dedi.
 
AA muhabirine Emlak GYO 'nun ikincil halka arzının iptal edilmesiyle ilgili bilgi veren Kurum, hisselerinin arzı nedeniyle bir haftadır borsada işlem görmediklerini hatırlatarak, 'İskonto değerleri ve aralık uygun değildi, 'yatırımcı başka yere gidiyor' gibi söylentiler var. Arz nedeniyle bir haftadır borsamız kapalı. Borsada hisselerimizin düşmesinin nedeni genel anlamda borsanın düşüşünün bize yansımasıdır. Borsa toparlandıkça bu da düzelmeye devam edecek. Neye göre böyle konuşuluyor, çözemiyorum' dedi.
 
Kurum, hisselerinin yüzde 70-80'inin yabancılar tarafından işlem gördüğünü belirterek, gün itibariyle Emlak GYO hisselerinin yüzde eksi 8'den değerlendirildiğini kaydetti.
 
Halka arzın iptal kararının arkasında Taksim Gezi Parkı olaylarının olmadığına dikkati çeken Kurum, şöyle konuştu:
 
' Halka arzın tanıtımı nedeniyle birçok ülkeye gittik. Dünyanın en büyük fonları ve yatırımcılarıyla görüştük. Türkiye'nin büyümesinden gurur verici bir şekilde bahsettiklerini gördük. Yerli ve yabancı yatırımca bize büyük ilgi gösterdi. Taleple ilgili bir sorun yaşamadık sadece bu kadar iniş ve çıkışın yaşandığı bir ortamda hem gelecek hem de mevcut yatırımcı olumsuz etkilenmesin diye halka arzı iptal ettik. Sonuçta çok ciddi bir talep gördük. Görmemiş olsak hakikaten 'bu söylenenler doğru' derdim, ama öyle bir şey yok.'
 
Kurum, halka arzın tanıtımı için İngiltere, Amerika, Almanya 'ya gittiklerini belirterek, 'Yabancı yatırımcılar 'Türkiye'de ne oluyor?' diye soruyor. Demokratik bir ülkede olabilecek olaylar olarak görüyorlar. Güçlü bir devlet olan Türkiye'de 'Arap Baharı' gibi bir sonucu beklemediklerini, hatta 30 yıllık terör belasını bitirme noktasına gelen bir Türkiye'nin bu sorundan daha güçlü çıkacağını düşünüyorlar' diye konuştu.
 
Yabancılara, Türkiye'nin hızla büyüdüğünü ve bunu hazmedemeyenlerin olduğunu anlattıklarını dile getiren Kurum, 'Fotoğrafın büyüğüne bakılması gerektiğini, Türk halkının ülkesine zarar gelmemesi için nerde duracağını bildiğini söyledik' dedi.
 
Kurum, dünyada mortgage ve ekonomik kriz yaşanırken, Türkiye'nin bu krizlerden teğet geçtiğine vurgu yaparak, 'Her yerde finansla ilgili kriz yaşanırken Sayın Başbakanımızın tabiriyle bizden teğet geçti. Çünkü biz her türlü tedbiri aldık. Türkiye hiçbir zaman Suriye, Mısır olamaz, burası demokratik bir ülke. Batıda gelişmiş ülkelere baktığınız zaman bu tür protestolar hiç mi olmuyor? Tabii ki oluyor' diye konuştu.
 
Türkiye'nin bu olaylardan daha güçlü bir şekilde çıkacağına inandığını belirten Kurum, 'Bu olaylar demokrasinin bu ülkede olduğunun bir göstergesidir. Bunlar gelip geçici şeyler, insanlar tepkilerini bir şekilde ifade etmek istediler. Zaten yabancı yatırımcı da bunu görüyor. Önemli olan kamu malına zarar vermemektir' şeklinde konuştu.
 
Murat Kurum, Taksim Gezi Parkı olaylarının daha fazla devam edeceğini düşünmediğini, herkesin mesajı aldığını belirterek, demokratik bir ülkede ne kadar devam ederse Türkiye'de de o kadar süreceğine inandığını söyledi.
 
'Yabancı yatırımcılar Türkiye'deki gayrımenkul yatırımlarını uzun vadeli faktörlerle yapıyor''
 
J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş ise yabancı yatırımcıların Gezi Parkı olayları üzerine Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmaktan vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını belirterek, gayrimenkul yatırımcılarının uzun vadeli faktörleri düşünerek yatırım yaptığını ifade etti.
 
Özhabeş, yatırımcı için nüfus artışı, nüfusun demografik dağılımı, uzun vadeli ekonomik büyüme, yurt içi ve yurt dışı göç, ayrıca şehirleşme ve AVM kullanımı gibi değişen yaşam şekilleri ile ilgili faktörlerin etkili olduğuna vurgu yaparak, 'Gezi Parkı olaylarına rağmen Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeli kuvvetli görünüyor. Bu gösterilerin uzun vadede Türkiye'de demokrasinin daha da sağlamlaşmasına sebep olacağını düşünüyorum. Bu da uzun vadeli büyümemiz için pozitif bir etkendir' dedi.
 
Gezi Parkı olaylarının kısa vadede ekonomiyi etkileyeceğini ifade eden Özhabeş, gösterilerin özellikle turizm açısından olumsuz bir hava sergilediğini belirterek, ' Ayrıca, gösterilerden bağımsız olarak Fed'in yakın zamanda verdiği kolay para politikasından geri adım atma sinyalleri de global yatırımcılarının riskli yatırım araçlarına olan taleplerini azalttı. Bu Türkiye'yi de etkiliyor' diye konuştu.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI