22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBinanız riskli yapılar grubuna giriyor mu ?

Binanız riskli yapılar grubuna giriyor mu ?

 

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hatice Kolçak, riskli yapılara dikkat çekti. 

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hatice Kolçak yazdı. Kentsel Dönüşüm Yasası'na göre ;

1- Binanız 'Riskli Yapı' grubuna giriyorsa yıkılacaktır. Riskli Yapı ne demek önce buna bakalım. Tam olarak detaylandırılmamış olsa bile, oturduğunuz bina için siz bir başvuruda bulunacaksınız. Bu başvuruyu Bakanlığın yetki vereceği lisanslı kuruluşlara yapacaksınız(Şu an belli değil yakında açıklanacak). Bu lisanslı kuruluşlar gelip sizin binanızı inceleyecek ve size bir rapor verecek. Bu raporda binanızın ekonomik ömrünü tamamladığı, depreme dayanıklı olmadığı dolayısıyla Riski Yapı grubu olarak tanı konuyorsa, yıkılması gerekecek. Raporda binanızın güçlendirme ile iyileşebileceği yazıyorsa güçlendirme yapılacak. Ya da bu bina sapasağlam yıkıma ihtiyacı yoktur deniyorsa rahat rahat oturmaya devam edeceksiniz.

Şehir merkezlerinde 99 öncesi yapılmış mühendislik hizmetinden faydalanmamış, beton kalitesi düşük, deniz kumu kullanılmış, zemin etüdü yapılmamış yüzlerce ev bu gruba giriyor.

Birçok eski bina yıllardır özel inşaat firmaları ile anlaşma yapılarak yenileniyor du. Ancak binaların çoğu da bir kişinin bile itiraz etmesi ile yıllardır sürüncemede idi. Bu yasa da çoğunluk aranmadığı için işler hızlanacak..Bu arada unutmadan söyleyeyim eğer müracatı siz yapmazsanız yetkilendirilecek kuruluşlar kendileri gelip yapacak.

2- Binanız Riskli Alan içerisinde kalıyorsa yıkılacak. Binanız riskli alanda mı kalıyor bakalım. Kanunda Riskli Alan şöyle tanımlanıyor: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alandır. Bu ne demek? Her yağmur yağdığında evlerin sular altında kaldığı bazı bölgeler, zemin yapısı olarak deprem fayları üzerine kurulmuş en küçük bir deprem de büyük hasar görecek can ve mal güvenliği olmayan yerleşim yerlerinin bulunduğu alanlar Riskli Alan olarak belirleniyor. Nerelerin Riskli alan olduğunu da Bakanlık, TOKİ veya Belediye belirliyor ve bu alanlar Bakan Kurulu'nca kararlaştırılıyor. Sizde böyle bir alan da oturuyorsanız dönüşüm alanında oturuyorsunuz demektir. Binanız yeni yapılmış olsa bile bu alan içindeyse uygulama bütünlüğü bakımından, tüm binalar ile birlikte ele alınacaktır,.Dolayısıyla yıkılması gerekecektir.

3- Yasa da Rezerve yapı alanın' dan bahsedilmekte. Nedir Rezerv Yapı Alanı: Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek olan uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ'nin veya Belediye'nin talebine bağlı olarak veya re'sen Bakanlık'ça yapılacak olan teklif üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenen alanlardır.

Buradan da anlıyoruz ki  Bakanlar Kurulu Kararıyla yeni yapı alanları oluşturulacak. Bu yeni yapı alanları için yeni imar planları insanların yaşamını sağlamak üzere yeni imar çalışmaları yapılacak. Oluşturulacak bu alanlarda varsa binalar uygulama bütünlüğü açısından yıkılarak yenileri yeni düzenlemeye dahil edilerek yapılacak, yasa gereği lüzumu görünen alanlar (riskli alan gibi) da buraya taşınacak.

Kentsel dönüşüm yıllardır belediyeler ile zaten yapılmakta. Bu yasanın farkı afet riski taşıyan bina ve alanlardır. Aradaki farkı bilmek, anlamak bu yasayı kavramamızda ve uygulamada hepimize kolaylıklar sağlayacaktır. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI