23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerSinpaş'tan 42 Yıllık Tecrübesini Konuşturacak Girişimler

Sinpaş’tan 42 Yıllık Tecrübesini Konuşturacak Girişimler

Gayrimenkul sektöründe yeniliklerin öncü kuruluşu olan SİNPAŞ, halka açık 3 şirketi ile büyümesini sürdürüyor. Şirketin yeni yol haritasında ise hem yıllar önce açıldığı Anadolu’da yeni projelere imza atmak hem de uluslararası işbirliklerini güçlendirmek var.
Holdingin yeni nesil yöneticilerinden Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Mahmut Çelik, Emlakdream.com Yayın Danışmanı Mehmet Canıtatlı’nın sorularını cevaplandırdı.
 
Sinpaş, Anadolu projeleri ile özüne mi dönüyor?
 
Holding bünyesinde yer alan şirketlerimizin hem İstanbul’da hem de Anadolu’nun farklı illerinde projeleri mevcut. Ankara’da kurulmuş bir şirketiz. Markalı konut projeleri alanındaki üretimimiz İstanbul’da başladı. 10 – 12 yıl önce Bursa ardından Gaziantep, Denizli ve tabi ki Ankara’daki projelerimizle nihai tüketicilere hitap ediyoruz. Ankara Oran’da planladığımız 11 bin konutun 5 binini bitirdik. Anadolu’da üretim yapma konusunda en uzun soluklu deneyim bizde. Bu nedenle biz geçmişten bugüne hem Anadolu’nun farklı şehirlerinde hem de İstanbul’un değerli lokasyonlarında varız.
 
Talep yönlü nasıl bir sirkülasyon var?
 
İstanbul artık bir ülke gibi. Türkiye’de her sektörün yeni trendleri bu ilimizde belirleniyor. Bugüne kadar bizler de güzel işler yaptık. İstanbul’a gelerek taleplerini karşılayan yatırımcılar oldu ve hâlâ bu süreç devam ediyor. Öte yandan artık benzer talepler Anadolu’dan da gelmekte. Biz 42 yıllık birikim, deneyim ve tecrübemizle tüm müşterilerimizden gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz.
 
Müşteri ilişkileri açısından inşaat şirketleri için en önemli konu ne olmalı?
 
Sektörde şeffaflık çok önemli bir konu. Ancak Türkiye’de hâlâ bu konunun önemi kavranmış değil ve net olarak ortaya konulmamakta. Holdingimiz bünyesinde faaliyet gösteren  ve halka açık olan Servet GYO, Saf GYO ve Sinpaş GYO’da bu konu olmazsa olmazlar arasındadır. Bu kurumlar yaklaşık 2.5 milyar lira ödenmiş sermayeleri ile son derece şeffaf yönetiliyor.  Şirketlerin güvenilirliği ve sorumluluklarımız açısından şeffaflık çok önemlidir. Şu anda gayrimenkul piyasasında öne çıkan ön ödemeli konut satışlarında, bu işi yapan firmanın girdiği işin hacmi geçmişinde yaptığı işlerle oranlı olmalıdır. Eldeki maddi imkânlar o şirkete on binlerce konut yapma hakkı vermemelidir. Sermaye yeterliliği de önemli bir husustur.
 
Sinpaş Yapı’nın uluslararası işbirlikleri de artık dikkat çekiyor…
 
Evet… Bu konuda girişimcilerimize hız verdik. Özellikle Mütekabiliyet Yasası ile yurt dışı satışları büyük bir ivme kazandı. Her yıl rakamlar bir önceki yıldan daha iyi… Şu anda toplamda 6 milyar dolarlık bir ciro var. Ancak bu yetmez. Yapılacak daha çok iş var. Geçmişten bugüne uluslararası işbirliklerine önem veren bir yapımız var. Tabi ki fuarlara katılımdan yüzyüze temaslara, satış operasyonlarından yatırıma kadar birçok adım attık. Çözüm ortaklığı konusunda da ilerlediğimiz konular var. Belarus ve Cezayir’de bulunduk. Almanya’da yatırımcı pozisyonunda yer aldık. Şimdi ise Suudi Arabistan’daki konut hamlesinin başlatılması süreciyle bizden birikimlerimizin aktarılması konusunda talepte bulundular. Biz de bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz.
 
İstanbul’da yatırım deyince hangi lokasyonlar öne çıkıyor?
 
Ulaştırma Bakanlığı’nın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başta raylı sistem olmak üzere alt yapı ve üst yapı hizmetlerine hız vermesi sektöre olumlu yansıyor. 3. Boğaziçi Köprüsü bağlantı yolları dikkate alındığında Anadolu yakasında Sancaktepe, Sultanbeyli bölgelerinin daha da öne çıkacağını düşünüyoruz. SİNPAŞ’ın bu lokasyonda 5 projesi mevcut. Yine Anadolu yakasında uluslararası finans merkezine ev sahipliği yapan Ataşehir bölgesinin de raylı sistemlerin kesişme noktası olması yönüyle yatırım için dikkate değer bir lokasyon olduğunu düşünüyorum. Anadolu’dan tüp geçişle Avrupa yakasına geçildiğinde Zeytinburnu – Bakırköy- Ataköy aksı daha da öne çıkacaktır. Öte yandan 3. Havalimanı güzergâhı üzerinde yer alan İkitelli- Halkalı – Sefaköy aksı ile Basın Ekspres yolu Başakşehir aksı değerine değer katacaktır.
 
Konut satın alacaklara tavsiyeleriniz neler?
 
Ön ödemeli kampanyalar her zaman avantajlıdır. Ancak burada projenin konumlandığı lokasyonun gelişim süreci, şirketin mali durumu, geçmiş dönem referans projeleri, dairenin fiyatı, geçmişten bugüne yaptığı projelerin primlenme oranı, projenin teknik özellikleri, dairenin iç donatıları, sosyal imkânlar gibi önemli konular dikkate alınmalıdır. Sunulan satış avantajları da önemli. Biz, tüketicilere geniş bir yelpaze sunuyoruz. Örneğin faiz konusunda hassas olan vatandaşlara şirket bünyesinde 48 aya varan vade farksız imkân sunuyoruz.

Mehmet CANITATLI / Emlakdream.com
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI