Türkiye’de yüksek maliyetler nedeniyle sıfırdan AVM inşa etme dönemi kapanırken, sektör artık mevcut binaların dönüşümüne ve el değiştirmesine odaklanıyor. Finansal kısıtlar sebebiyle yeni projelerin yerini, atıl merkezlerin modernize edilerek ekonomiye kazandırılması alıyor.
Türkiye’de alışveriş merkezi (AVM) ekosistemi, yüksek faiz oranları ve artan maliyetlerin etkisiyle stratejik bir kabuk değişimine gidiyor.
Sektörde artık “topraktan projeler” dönemi yerini mevcut yapıların modernize edildiği, büyütüldüğü ve el değiştirdiği yeni bir sürece bırakıyor.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, sektörün içinde bulunduğu mali tabloyu şu sözlerle özetledi:
“Yeniden, topraktan sıfırdan AVM geliştirmek çok zor. Finansal kaynaklar kısıtlı; projeleri ancak öz sermaye ile yapabiliyorsunuz. Bu yüzden önümüzdeki 5 sene AVM sektörü el değiştirme, dönüştürme ve büyütme olarak devam edecek.”
Sektördeki değişim sadece finansman kaynaklı değil. Ece Türkiye Genel Müdürü Semet Yolaç Canlıel’in paylaştığı verilere göre, perakendeciler için kritik öneme sahip olan turist satışlarında yüzde 25’lik bir düşüş gözlenirken, AVM ciroları son iki yıllık süreçte enflasyon rakamlarının gerisinde kaldı.
Yeni ruhsat süreçleri yerine mevcut alanların verimli kullanılmasına odaklanan sektörde, borçlu veya kullanılmayan binalar büyük yatırım grupları tarafından devralınıyor.
(Haber: Yeniçağ)

