5 Aralık 2025 Cuma
Ana SayfaManşetMakyol İnşaat, Romanya'da yedi ayrı proje ile toplam 3.5 milyar Euro'luk iş...

Makyol İnşaat, Romanya’da yedi ayrı proje ile toplam 3.5 milyar Euro’luk iş yapıyor..

Türk müteahhitlik sektörü Avrupa’da büyümesini sürdü­rüyor. Avrupa’nın doğusu ile batısını birbirine bağ­layan (Trans-European Transport Network) kori­dorları üzerindeki Roman­ya’da, Ulusal Karayolu Alt­yapı İdaresi (CNAIR) ve Ulaştırma Bakanlığı tara­fından yürütülen alt yapı ya­tırımlarında ana yüklenici­lerden biri olarak görev alan Makyol İnşaat, ülkede top­lam değeri 3,5 milyar euroyu bulan 128,55 kilometrelik karayolu, 6,6 kilometrelik metro inşaatı, 2,8 kilomet­re uzunluğunda bir tünel, 150’den fazla köprü, onlar­ca kavşak ve istasyondan oluşan yedi projenin yapımı işini gerçekleştiriyor.

Makyol’un Romanya’da yerel ve Türk ortaklarla ha­yata geçirdiği yedi projenin, ülkenin en kapsamlı altya­pı yatırımlarından olduğu­nu belirten Mak­yol İnşaat Romanya CEO’su Saffet Oğuz Çebi,

projeler­de yaklaşık bin 200 kişinin çalıştığını, %30’unun Türk olduğunu, bunlar arasında Transilvanya otoyolu üçün­cü kesimi, Sibiu-Făgăraș otoyolunun dört etabı, Ploiești-Buzău otoyolu ve Bükreş Havalimanı metro bağlantısı oldu­ğunu açıkladı. Söz ko­nusu projelerin tama­mının, Romanya’nın batı sınırından başkente ka­dar uzanan ana ulaştır­ma ağının omurgasın­da yer aldı­ğına işaret eden Çebi, “Ro­manya’da toplamda 3 milyar euronun üzerinde bir proje hacmimiz var, ancak bu fi­yat farkıyla 3,5 milyar euro­lara geldik. Bu projelerde çe­lik yapı imalatı 100 bin tonu aştı” dedi.

Romanya’da imzaladıkla­rı metro projesinde, Alsim Alarko’yla yüzde 50-50 or­taklıkları bulunduğuna işa­ret eden Çebi, “Uzunluğu 6 kilometre ve %52 ilerleme seviyesine ulaştı. 2028’in başında tamamlamayı he­defliyoruz. İkinci projemiz olan otoyol projesinin üçün­cü kesimini ise bu ayın so­nunda tamamlamayı öngö­rüyoruz. Sözleşme bedeli 216 milyon euro, ancak fi­yat farklarıyla 300 milyon euroları geçti. Romanya’da Sibiu–Făgăraș otoyolunun dört kesiminin değeri ise yaklaşık 1,3 milyar euro. Bu projedeki en büyük kritik imalat çelik köprüler. Yak­laşık 70 bin ton yapısal çe­lik var. Bu çeliğin temini Ko­re’den gerçekleştirdik. An­kara’daki fabrikalar çelik aksamlarını üretip buraya nakletmeye başladı ve sahada montajı yapı­lacak. Ayrıca bir sürü kazık taşeron şu an­da sahada çalışıyor. Bunların bir kısmı Türkiye’den geliyor. Tasarımcı­mız da Tür­kiye’den” bilgileri­ni verdi.

Romanya’nın, Türkiye açısından Avrupa’daki önemli stratejik ortaklardan biri olduğuna işaret eden Oğuz Çebi, “Şu an iki ülke arasındaki dış ticaret 12 milyar doları geçti. Türk müteahhitlerin de Romanya’daki proje hacmi 231 projeyle 15 milyar doları aştı. Romanya’da Gülermak, Nurol, Özaltın, Mapa, Cengiz, İçtaş, Alarko, GCM gibi güçlü firmalarımız var” diye konuştu.

(Haber kaynağı: Hamide Hangül – Bükreş – Dünya Gazetesi internet sayfası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
369 YAZI