Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çılgın
HIZLI TREN, METRO,
Tuzla'da yapılacak şehir tam bir ulaşım
ŞİLE KURTULDU
Yeni şehir için daha önce sık sık Karadeniz kıyısındaki Şile'nin ismi gündeme gelirken, Şile'nin doğal
YATIRIMI ARTIRACAK
Türkiye'nin en büyük sanayi üssü olan İstanbul İzmit arasındaki hat büyümeye devam etmesine rağmen, yatırımcılar yerleşim için hâlâ İstanbul veya İzmit'i tercih ediyor. Bu yüzden hafta içinde TEM otoyolu ve E-5 karayolunda yoğun trafik yaşanıyordu. Yeni şehir yatırımcılar için önemli bir yerleşim alternatifi durumuna gelirken, yeni yatırımlar için de adeta teşvik işlevi görecek. İmar planlarının tamamlanmasının ardından yeni ticaret alanlarının oluşturulması ile bölgeye daha fazla yatırım gelmesi bekleniyor.
DEPREM İHTİMALİ
Anadolu yakasında Tuzla'nın seçilmesinin bir önemli nedeni de beklenen İstanbul depreminin bu yakada en çok Marmara kıyılarını tehdit ediyor olması oldu. Kentsel dönüşümle birlikte deprem riski altındaki Kartal, Pendik ve Tuzla bölgelerindeki depreme dayanıksız veya çarpık yapılarda kalan vatandaşlar için yeni şehir çok önemli bir alternatif olacak. Depreme dayanıklı binaların yapılacağı yeni şehir zemin olarak da İstanbul'un güvenli noktalarından biri olacak.
Uzmanlar seçilen yeri olumlu buldu
YERİNDE BİR KARAR
Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı ): Anadolu yakasına yapılacak şehrin Şile yerine Tuzla'da inşa edilecek olması olumlu. Ama yine de 3. köprünün özellikle kuzey ormanı içinde yapılması ile birlikte Şile tarafı şehirleşme baskısında olacaktır. Fakat Şile yerine Tuzla bölgesine taşınmasına bakılırsa, daha yerinde bir karar olduğu söylenebilir. Şile, kuzey ormanlarının bulunduğu alan ve doğal alanlarının korunması gereken bir bölge. Tuzla'da yapılaşmaya açılacak bölgeler var. Su havzaları kriterlerine dikkat edilerek, yapılabilir bir proje. Tuzla'daki yeni şehir ulaşım açısından ve trafik açısından bakıldığında ulaşıma baskısı olmayacağını düşünüyorum.
GELİŞME POTANSİYELİ VAR
Erhan Demirdizen (Eski Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı): Şile'den vazgeçilmesi çok olumlu olmuş. TEM otoyolunun kuzeyinde her türlü yapılaşma, İstanbul'un önümüzdeki yıllarda yaşam standardını düşürür. Tuzla, son yıllarda Sabiha Gökçen Havalimanı ile birlikte gelişme potansiyeli oluşmaya başlamış bir bölgemiz. Özel sektör yatırımları bu bölgede oluştu. Konutlar, oteller bu bölgeye yapılıyor. Tuzla'da gelişme potansiyeli var. Tuzla'da yeni şehir altyapısı ve ulaşım altyapısı açısından çok yönetilemez bir yük getirmez. Ama Tuzla'daki içme suyu havzaları unutulmamalı.
İŞ POTANSİYELİ GEREKLİ
Sinan Genim (Mimar): Türkiye'nin bu şehirlere ihtiyacı var. Altyapısı planlı bir şekilde yapılmış, ulaşım ağı ona göre tasarlanmış şehirlere gerçekten ihtiyacımız var. Ama kendi iş sahasını bu şehrin içine çekemiyorsak, bu 500 bin kişilik yeni bir şehrin faydası olacağını sanmıyorum. O şehirde yaşayacak insanlara iş yaratmamız lazım. Tuzla'da iş potansiyeliyle böyle bir şehir yaratılırsa hem İstanbul'a hem de Türkiye'ye örnek bir şehir olur.
Akşam



