46 yaşındaki Aysel Akyüz 6 olumsuz sonuçlanan tüp bebek denemesinden sonra 7'nci denemede bebeğini kucağına aldı.
Aysel Akyüz, hamile kalamamasının nedeninin araştırılması için 10 yıl önce tanısal laparoskopi işlemi yaptırdı. Ancak basit denilen bu işlem, tüplerinin tamamen kapanmasına neden oldu. Akyüz için çocuk sahibi olmanın tek yolu, tüp bebek tedavisiydi. Ancak geçirdiği 6 tüp bebek denemesi olumsuz sonuçlandı. 46 yaşındaki Aysel Akyüz, son bir kez daha deneme kararı aldı.
Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde umutsuz başladığı son tüp bebek tedavisi başarıyla sonuçlandı ve hayatının müjdesini aldı. Sağlıklı bir gebelik döneminden sonra kızı Defne’yi kucağına alan Akyüz, şimdi anne olmanın mutluluğunu yaşıyor.
“EVLAT EDİNECEKTİM KENDİ ÇOCUĞUM OLDU”
Geçirdiği başarısız tüp bebek denemelerinden sonra büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Aysel Akyüz, evlatlık edinmek isterken kendi çocuğuna nasıl kavuştuğunu anlattı: “46 yaşındaydım ve geçirdiğim 6 tüp bebek denemesi de başarısız olmuştu. Evlatlık edinmek için Çocuk Esirgeme Kurumu’na başvurmuştum. Başka bir merkezde dondurulan 6 embriyom ile Op. Dr. Batu Aydınuraz’ın kapısını çaldığım günü dün gibi hatırlıyorum. Aslında yeni bir hayal kırıklığına hazırdım. Ama Op. Dr. Aydınuraz ve ekibi, onlara emanet ettiğim 6 dondurulmuş embriyoyu çözdü ve bunların birini dikkatli bir şekilde seçerek rahmime yerleştirdi. Tedavim başarılı oldu. Önce anne olacağım müjdesini sonra da kızımı kucağıma aldım. Şimdi yıllar boyu özlemini çektiğim, beklediğim bebeğimi kucağımda tutuyor olmak tarif edilemez bir duygu. Gerçekten çok mutluyum.”
EN SAĞLIKLI EMBRİYO SEÇİLDİ
Aysel Akyüz’ün tedavi süreci hakkında bilgi veren Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz, yasal olarak tüm embriyoların transferinin mümkün olmadığını ve bu nedenle hastanın getirdiği 6 embriyo arasından en uygun olanının seçimine büyük önem verdiklerini söyledi.
Op. Dr. Aydınuraz, embriyolardan yalnızca birinin rahimde tutunma yeteneğinin daha yüksek olduğu 5. gün – blastokist aşamaya gelebildiğini ve bu embriyoyu transfer ettiklerinin de altını çizerek, “Laboratuvarımız, özellikle havadaki bir takım bakterilerin ve partiküllerin işlemlere zarar vermesini engelleyecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece embriyonun 5. gün-blastokist gelişimi sağlanmıştır” diye konuştu.
Embriyo dondurma ve çözme yöntemlerindeki yeni gelişmeler ile birlikte, çözme işleminden sonra elde edilen canlılık oranlarının hemen hemen yüzde yüz olarak verilebildiğini dile getiren Op. Dr. Aydınuraz, bu sayede hücre hasarlarının en aza indirgendiğini ve 5. gün – blastokist aşamasına ulaşabilen sağlıklı embriyo elde edilebildiğini ifade etti.
EMBRİYO İYİ KALİTEDEYSE İLERİ YAŞIN ÖNEMİ YOK
Op. Dr. Aydınuraz, ileri yaşın tüp bebek tedavisinde istismara çok açık bir konu olduğu söyledi ve konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Teoride 40 yaşından sonra gebelik ihtimallerinin çok hızlı bir düşüş gösterdiğini ve 44 yaşından sonra ise bir gebelik elde edilemeyeceğini biliyoruz. Ancak pratik bunu göstermiyor. 44 yaş üstü pek çok gebelik elde edebiliyoruz. İleri yaş anne baba adaylarına ihtimalleri gerçekçi olarak anlatıyoruz. İyi kalitede bir embriyonun varlığında gebelik ihtimalinin olacağını söylüyoruz. İleri yaş hastalarımızla özel olarak ilgileniyor, onlar için özel yumurta geliştirici protokolleri uyguluyoruz. İyi kalitede embriyo gelişiminin ise uygun altyapı ve donanıma sahip laboratuvar ortamı ve ekip ile mümkün olduğunu biliyoruz.”
Ntvmsnbc