EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık’ın ‘2013 İstanbul Yurt Sektörü Raporu’na göre önümüzdeki yıllarda öğrenci yurtları en parlak yatırımların başında gelecek. Rapor, 2013 yılı itibariyle İstanbul’da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yüzde 35 ila 40’ının şehir dışından geldiğini ancak sadece yüzde 35’inin barınma olanağı bulduğunu ortaya koydu. Bulgular ışığında EVA Gayrimenkul uzmanları, önümüzdeki dönemde öğrenci yurdu yatırımlarında patlama yaşanacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
Yurt yatırımlarında patlama yaşanacak
2013 yılında TOKİ’nin YURTKUR ile imzalamış olduğu protokole istinaden 40 ilde 64 adet 5 yıldızlı otel konforunda üniversite yurdu inşa edileceğine dikkat çeken EVA Gayrimenkul uzmanları, özel sektörden de yurt yatırımı planlarıyla ilgili gelişmelerin yoğunlaştığını ifade ediyorlar.
5 yıldızlı otel konforunda yurt inşa edilecek
Söz konusu gelişmelerin, 2013 tarihi itibariyle yurt sektöründe ve pazarında yatırımların artacağının önemli bir göstergesi olduğunu ifade eden uzmanlar, diğer yandan özel üniversitelerin yeni kampus arayışları ve yeni üniversite projelerinin de beraberinde yeni yurt yatırımlarını getireceğinin altını çiziyorlar. Uzmanlar, yurt yatırımlarının turizm teşvik kapsamına alınmasının ise yatırımcıların finansman teşviklerinden yararlanmalarını sağlayarak işlerini daha da kolaylaştıracağına vurgu yapıyorlar.
Yapılan incelemelerde, yurtların genellikle 10 aylık sözleşmeler yaptığı ve ücret skalasının KDV hariç 1.000 ile 30 bin lira arasında geniş bir değişkenlik gösterdiği ortaya çıktı. Ancak öğrenci yurtlarının 10 aylık fiyatlandırılmasında ağırlığın KDV hariç 1.000 ila 13 bin lira arasında olduğu belirlendi.



