1+0 kat planındaki stüdyo tipi dairelerin yapımı 2017 yılında yapılan düzenlemelerle durdurulmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 1+0 veya stüdyo daire olarak da bilinen yapıların inşa süreçlerine dair teknik düzenlemeler yapıldı ve bu konutların üretilmesinin önü yeniden açıldı.
Yapılan düzenlemeye ilişkin değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, bununla birlikte birçok projede hareketlenme olacağını belirterek stüdyo tipi dairelerin sadece öğrenciler değil, yalnız yaşayanlar için de ihtiyaç olduğunu söyledi.
Projelerin yalnızca metrekare değil sosyal donatıları, lokasyonu ve kentsel planlama kriterleriyle birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Çekici, şöyle konuştu:
“Stüdyo dairelerin üretiminin yeniden mümkün hale gelmesi, bekleyen birçok projede hızlı bir hareketlenme yaratacak ve 250’den fazla alt sektörü destekleyecektir. Dünyanın birçok metropolünde olduğu gibi Türkiye’de de farklı yaşam biçimlerine uygun konut tiplerinin çeşitliliği artık önemli bir gereklilik haline gelmiştir. Yeni düzenleme sayesinde stüdyo dairelerin geri dönüşü, tek başına yaşayanlar, genç profesyoneller ve öğrenciler için erişilebilir bir alternatif oluşturabilir. Konut arzını çeşitlendirerek kiralık piyasasında denge unsuru yaratması açısından önemli bir gelişme. Yatırımcılar açısından bakıldığında ise bu tip daireler, yüksek kiralanabilirlik, hızlı satış imkanı ve portföy çeşitlendirme avantajlarıyla öne çıkmaktadır.”



