30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerEkonomi piyasaları güne nasıl başlıyor? (23 şubat 2022)

Ekonomi piyasaları güne nasıl başlıyor? (23 şubat 2022)

Dün neler oldu?

Haftanın ikinci işlem gününe BİST100 Endeksi, Rusya-Ukrayna gerginliği etkisiyle, sert satışlarla satıcılı başladı. Gün içerisinde 1.980 puana kadar gerileyen endeks gün sonunda 2.017,46 puandan %1,01 azalışla günü tamamladı. Küresel piyasalar da Ukrayna’daki gerilimin etkileriyle karışık bir seyir izledi. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre
31 baz puan artarak %21,06 ve 10 yıllık tahvil faizi 25 baz puan artarak %22,10 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL 13,63-13,90 ve Euro/TL 15,43-15,79 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 536,2 seviyesinden işlem gördü.

Reel kesim güven endeksinin 109,5 seviyesinden 109,8 seviyesine yükseldi. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 1 puan azalarak % 76,6 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe % 1,2, perakende ticaret sektöründe % 3,8 ve inşaat sektöründe % 3,3 azaldı.

ABD’de S&P Case-Shiller ulusal konut fiyat endeksi Aralık’ta değişmeyerek %18,8 artarken, 20 kentte konut fiyatları ise yükselişini sürdürdü. ABD’de tüketici güven endeksi, Şubat’ta geçen aya kıyasla 0,6 puan azalarak 110,5’e indi.

Ukrayna ile savaşın eşiğine gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, tüm dünyaya gaz tedarikini kesintisiz sürdüreceklerini aktardı. Putin, yaptırımlar veya başka kısıtlamalar kullanılmamasının dünya topluluğunun çıkarına olacağını da ifade etti. Doğalgaza yönelik talebin son derece yüksek olduğunu belirten Putin, “Rusya ise LNG dahil olmak üzere bu
ham maddenin dünya pazarlarına kesintisiz tedarikini sürdürmek, ilgili altyapıyı geliştirmek ve gaz sektöründeki yatırımları artırmak niyetindedir.” İfadelerinde bulundu. Putin ayrıca Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı olduklarını; bunun Rusya’nın güvenliği için bir tehdit
olduğu ifade açıklamalarında bulundu. Putin, Donbass’taki Rus ordusunun hareketlerinin alandaki duruma bağlı olduğunu belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararının ardından 2 Rus bankası ve 42 iştiraki ile 5 kişi için yaptırım kararı aldı. Açıklamada, söz konusu yaptırım kararıyla bu kuruluşların ABD’deki varlıklarının dondurulacağı, ABD’li bireyler ve işletmelerle herhangi bir işlem yapmalarının yasaklanacağı, kuruluşların küresel finansal sistemden çıkarılacağı ve ABD dolarına erişimlerinin engelleneceği ifade etti. AB tarafından gelen açıklamalar ise, yaptırımların Rusya’nın eylemlerinden sorumlu kişi ve şirketleri hedef aldığını belirten von der Leyen, ayrıca Rus ordusunu finanse eden, Ukrayna’nın istikrarsızlaştırılmasına katkı veren
bankaların yaptırım kapsamında olacağını bildirdi. Von der Leyen, ayrılıkçı iki bölgenin AB ile ticaretini yasaklayacaklarını, Rus hükümetinin AB mali piyasalarında sermaye sağlama kabiliyetini sınırlayacaklarını da açıklamalarına ekledi.

Bugün neler bekleniyor?

Yeni güne başlarken Asya hisse senetleri hafif yükseldi. Japonya borsası tatil nedeniyle kapalı olacak. ABD Dow Jones vadeli endeksi, %0,40 artıda. Dolar/TL 13,74 ve Euro/TL 15,57 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 96,08 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,1322 seviyesinde. Brent tipi petrolün varili 94,00 dolardan, altının onsu 1.896,15 dolardan ve gramı ise 838 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi takip edilecek.

Kaynak: BMD

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI