30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler'Fikirtepe'de dönüşüm hız kazanacak'

‘Fikirtepe’de dönüşüm hız kazanacak’

 

Geçtiğimiz haftalarda Fikirtepe’de 2 adada ilk etapta 30 bin metrekarelik alan üzerinde Yenitepe Kadıköy projesini satışa çıkan Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu; ‘Fikirtepe’nin dönüşümü hız kazanacak’ dedi. Nuhoğlu ‘ 16.05.2012’de yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası ilk çıktığı zaman bizi de kapsar düşüncesindeydik.
 
Fikirtepe özel sektör eliyle yürütüldüğü için ilk aşamada bu yasa kapsamına alınmadı. Firmalar bu yasadan yararlanamadığı için KDV konusu belirsizliği, 3/2 konusu, hak sahiplerine kira yardımı konusu özel sektörün üzerinde bir yüktü. Ancak Dönüşüm yasası kapsamına geçildiğinde %1 KDV'ye tabii tutulacak. Hem 2/3 kuralı hem %1 KDV bakanlık tarafından alınan bu karar bölgeyi olumlu olarak etkileyecektir. Firmaların 2.5 yıldır çalışmaları neticesinde anlaşılan ada sayısı düşünülen seviyeye ulaşamamıştır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasasında olan 3/2 çoğunluğunun yeterliliği Fikirtepe’de geçerli olmamasıdır.
 
Fikirtepe’de 64 adadan sadece 7-8 adada %100 anlaşma yapılmış durumda. Başka bir gerçeklik de var ki yaklaşık 45 adaya yakın bölgede firmalar 3/2 çoğunluğunun üzerine geçmiş durumda. Yasa kapsamına alındıktan sonra Fikirtepe’deki dönüşüm süreci çok daha hız kazanacaktır. Biz bu süreci yakından takip ediyoruz. Bölgede olan 4.14 emsalde bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz.
 
BAKANLIĞA RAPOR ULAŞTIRACAĞIZ
 
Bu çerçevede Fikirtepe’deki bütün firmalar bir araya gelerek firma bazında gelinen son noktaları ortaya koyacak bir rapor hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu hafta içerisinde ulaştıracağız.
 
Konunun en kısa sürede Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor. Bakanlar Kurulu’ndan geçtikten sonra yürürlüğe girecek. Fikirtepe’nin riskli alan ilan edilmesi durumunda 5-6 yıl içersinde tamamen dönüşümü beklenen Fikirtepe’nin 3 yıl içerisinde dönüşümü tamamlanabilecektir. Bu karar bölgenin dönüşümüne hız katacaktır.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI