28 Ekim 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerYeşil binaların maliyetleri sanıldığı gibi yüksek değil

Yeşil binaların maliyetleri sanıldığı gibi yüksek değil

 

Artık, sadece yüzde 2 ek maliyetlerle standart bir yeşil bina yapmak mümkün. Bu maliyet ilk planda göz korkutsa da, enerji tasarrufuyla yeşil binalar kendini kısa sürede amorti ediyor 

 

Yeşil binaların, inşaat maliyetlerini sanıldığı gibi yüksek oranda artırmadığı ifade edildi. Yeşil binanın inşaat maliyetlerinde, alınacak sertifikanın seviyesine bağlı olarak yüzde 2 ile 8 oranında bir artış görülüyor. Bu durumda standart yeşil binalar yüzde 2’lik bir maliyet artışı ile inşa edilebiliyor. Bu maliyetler ise sağlanan enerji tasarrufuyla kısa sürede amorti edilebiliyor. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur da, son günlerin tartışılan konutlarından biri olan yeşil binaları inşa etmenin sanıldığı kadar yüksek maliyet gerektirmediğini söyledi.
Haluk Sur, yeşil bina demenin asla lüks bina demek anlamına gelmediğini belirterek, bir binayı yeşil binaya dönüştürmenin maliyetinin de oldukça düşük olduğunu söyledi. Sur, bunun için dünyadaki en yüksek binalardan birini örnek göstererek, "Örneğin Tayvan’daki 508 metrelik ‘Taipei 101’ kulesinin yeşil binaya dönüşüm maliyeti yalnızca 2.2 milyon dolar. Çok az rakamla devasa bina yeşile dönüştürülebiliyor" dedi.

 

Yeşil sosyal konut


Dünyanın sosyal konutları da yeşile dönüştürmeyi konuştuğunu söyleyen Sur, yeşil binanın birçok özelliğinin bulunduğunu anlatarak şunları söyledi:
“Yeşil binada güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemler, çatı pencere yalıtımları, gri su kullanımı sağlayan mekanizmalar, dışarıdaki havaya göre ısıtma, soğutma ve havalandırmayı kontrol eden ısı pompaları, çevre dostu mobilyalar ve halılar, aydınlatma için gün ışığını kontrol eden otomasyon sistemleri kullanılıyor. Ve bu teknolojiler de gün geçtikçe ucuzluyor.”

Türkiye’de 22 yeşil bina


Türkiye’de yeşil bina olma statüsüne kavuşmak için adım atan 100 civarında bina bulunduğunu, bunlardan da 22 tanesinin sertifika aldığını ifade eden Sur, Türkiye’de şu anda ulusal yeşil sertifika olmadığı için bunların ABD’de LEED ve İngiltere’de BREEAM sertifika sistemlerinden alındığını belirtti.
Haluk Sur, dernek olarak Türkiye’de ulusal yeşil sertifika oluşturulmasının hazırlıklarını yürüttüklerini anlatarak, “Durup dururken yurt dışında sertifika veren kuruluşlara boşuna para ödemeyelim. Sertifikayı biz vereceğiz. Öncelikle konutla başlıyoruz, arkasından ticari gayrimenkul de gelecek. Yılsonuna kadar bunu devreye sokmak istiyoruz" dedi. Türkiye’nin yıllık 600 bin yeni konut ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Sur, her binanın 2 bin lira karşılığı yeşil sertifika alması halinde bunun ciddi bir kaynak oluşturacağına dikkati çekti.
Sur, Türkiye’de yeşil bina örnekleri arasında Unilever Türkiye Merkez Ofis Binası, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Binası, Soyak Holding Merkez Ofisi, İstanbul’daki Birleşmiş Milletler Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ofisi, Ankara’daki Eser Holding Binası gibi binaların yer aldığını kaydetti.

Milliyet

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI