23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerYeni KDV kentsel dönüşümün yıldızını parlattı

Yeni KDV kentsel dönüşümün yıldızını parlattı


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun gereğince riskli alan veya riskli yapı olarak ilan edilen binalarda ve o bölgelerde Konut alım-satımlarında KDV oranı eski düzenlemeye tabi tutuluyor. Yani Afet Riski yasasına göre riskli yapı ilan edilen bir binanın yeniden yapımı sonrasında satılırken KDV oranı 150 metrekare altı konutlarda yine yüzde 1, 150 metrekare üzeri olanlarda ise yüzde 18 olarak geçerli olacak. Ocak 2013'te yürürlüğe giren bu yeni düzenlemeyle birlikte Kentsel Dönüşüm projeleri hızlanacak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerin yanı sıra; Konya, Bursa, Gaziantep, Şanlıurfa gibi birçok şehirde kentsel yenilenme yapılırken, en büyük payı İstanbul'daki projeler alacak gibi görünüyor.

MERKEZİ LOKASYON GÖZDE

Kentsel dönüşüme odaklanan şirketler başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde merkezi lokasyonlar ile ilgileniyorlar. Bu süreçte de merkezde olan ancak eski yapıların yoğun olduğu Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Esenler, Ayazağa, Küçükçekmece gibi merkezi semtler mercek altına alınmış durumda. İlçe belediyeleri de kentsel dönüşümde yapılacak çalışmalara büyük destek veriyor. Geçen hafta bu kapsamda Küçükçekmece ve Kağıthane belediyelerinin de desteğiyle, eş zamanlı yıkım çalışmaları başladı. Dönüşüm konusunda İnşaat firmalarının yanı sıra vatandaşlar da son derece istekli gözüküyor. Fikirtepe örneğinde olduğu gibi Kağıthane ve Ayazağa'da da vatandaşlar bir araya gelerek ortak çalışma yürütüyorlar.

DEKAR YAPI, KENTSEL DÖNÜŞÜME ODAKLANACAK

Kentsel Dönüşüm projeleri ile yakından ilgilenen Dekar Yapı, 2013'te bu alanda faaliyetlerini yoğunlaştıracak. İnşaat sektörünün 2012 performansını ekonomik büyümenin gerisinde olduğunu belirten Kuzunun bu yılki beklentileri ise şöyle: "Para politikalarında meydana gelen değişiklikler sonucu tüketici faizlerinde ciddi düşüşler meydana geldi. Bunun sonucu olarak Konut satışlarında az da olsa bir canlanma gözleniyor. Bu trendin 2013 yılında da devam edeceğini ve ekonomideki durgunluğun yerini tekrar kontrollü büyümeye bırakacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren satışların normal seyrine dönmesi ve hazırlıkları tamamlanmış birçok projenin satışa sunulmasını bekleniyor. 2013 yılı özellikle kentsel dönüşümler konusunda somut uygulamaları gördüğümüz bir yıl olacak. Özellikle İstanbul'da özel sektörün yapacağı kentsel dönüşüm projelerinin başarı oranı bu konunun önümüzdeki yıllarda nasıl bir yön çizeceğinin göstergesi olacak."

ZEYTİNBURNU VE BAKIRKÖY GÜNDEMDE

Son yıllarda gösterdikleri istikrarlı büyümeyi sektördeki sorunların da giderilmesiyle 2013'te de göstereceklerini vurgulayan Varyap Ceo'su Erdinç Varlıbaş, 2013 yılında kentsel dönüşüm projelerine odaklanacaklarını söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında Beşiktaş, Zeytinburnu, Bakırköy ve Kadıköy gibi muhtelif ilçelerde görüşme içinde olduklarını açıklayan Varlıbaş, ayrıca yurtdışı çalışmalarıyla ilgili de görüşmelerinin olduğunu belirtti.

HEDEF KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MARKA OLMAK

İnşaatın yanı sıra çevre ve madencilik sektöründeki yatırımları ile dikkat çeken Erkanlı Grubu, inşaat hedeflerini 2013'te büyüttü. Gayrimenkul geliştirmeye Ankara'dan start veren şirket, İstanbul'da kentsel dönüşüm projesi yapmaya hazırlanıyor. Bünyesinde hukuk ve altyapı çalışmaları için kapsamlı bir departman kuran Erkanlı Grup'un hedefi İstanbul'da kentsel dönüşüm markası olmak. Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, 2013'te İstanbul Kartal'da kentsel dönüşüm kapsamında bir proje gerçekleştireceklerini söyledi. 176 dairelik bir site ile kentsel ön anlaşma imzaladıklarını kaydeden Erkanlı, kentsel dönüşüme odaklandıklarını ve Maltepe, Mecidiyeköy, Kağıthane, Eyüp'teki kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgilendiklerini kaydetti.

HANGİ FİRMA NEREYE ODAKLANDI?

Ağaoğlu: Kağıthane, Maslak
Ege Yapı: Eyüp, Fatih, Bağcılar, Kartal, Maltepe, Fikirtepe
Dumankaya : Kartal, Fikirtepe, Halkalı
Taş Yapı: Fikirtepe, Maslak, Kadıköy
İnanlar İnşaat : Feriköy, Kağıthane, Kartal
Me sa: Kartal, Kadıköy, Küçükçekmece
216 Yapı: Çekmeköy, Ümraniye
Kete n İnşaat : Nişantaşı, Bağdat Caddesi
Özyurtlar: Esenyurt, Bayrampaşa
Erkanlı Grup: Kartal, Kadıköy, Kağıthane
Esin Yapı: Şişli, Beşiktaş, Nişantaşı
Varya p: Beşiktaş, Zeytinburnu, Bakırköy ve Kadıköy
Aks Yapı: Göztepe, Ataşehir, Kartal
Sur Yapı: Güneşli, Sancaktepe, Kağıthane, Kartal, Eyüp

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI