24 Nisan 2024 Çarşamba

Kiracılar Dikkat!

Yeni Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi uyarınca, mal sahipleri; 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren “herhangi bir gerekçe göstermeden” yeni kira yılının bitiminden “3 ay önce” bildirimde bulunmak üzere, kiracıyı iş yeri veya evden çıkartabilecekler.
 
10 yılı dolduran kiracıların, mal sahipleri ile şimdiden, “yeni bir sözleşme” yapmalarında fayda var. Sözcü'nün haberine göre Temmuz ayında tahliyeler başlayabilir.
 
5 YILI DOLDURANLARLAR 2017’DE
 
10 yılı doldurmayan ancak 5 yılı dolduran kiracılar da “3 yıl sonra” çıkartılabilecek.
Buna göre, Yeni Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihinden 5 yıl sonra yani 1 Temmuz 2017’den itibaren kiracı, gerekçesiz çıkartılabilecek.
 
KİRA ARTIŞLARI
 
Yeni Borçlar Kanunu uyarınca, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar, “iş yeri kira artışları serbest” bırakıldı. Ancak, devam eden kira sözleşmelerinde “kira artış oranı belirlenmişse”, sözleşme devam ettiği sürece mal sahibi, sözleşme hükümlerine uymak zorunda.
 
Yeni Borçlar Kanunu’na göre, konut kiralarında ise yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak artış, bir önceki kira yılında “Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artış oranını geçmeyecek”. Bu kural, “bir yıldan uzun süreli” kira sözleşmelerinde de geçerli olacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI