23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerBüyük kiracı tasfiyesi başlıyor! 10 yıllık kiracılar çıkacak!

Büyük kiracı tasfiyesi başlıyor! 10 yıllık kiracılar çıkacak!

Kiracıların endişeyle bekledikleri gün geldi. Bugün, yani 1 Temmuz 2014 günü yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesine göre ev sahipleri, 10 yıldır evinde oturan kiracıları, istedikleri takdirde evlerinden çıkarabilecekler.

Noterden ihtarname gerekiyor
Ancak bu tahliye için noterden ihtarname şartı da getiriliyor. Kiracısını çıkarmak isteyen mal sahibi, tahliyeden 3 ay önce noterden ihtarname göndererek kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını ve tahliye istediğini kiracısına bildirebilecek. Kiracı 10’uncu yılın sonunda çıkmazsa mal sahibinin tahliye davası açma hakkı doğacak.

İşte o madde
Borçlar Kanunu’nun ev sahibi-kiracı ilişkilerini yeniden düzenleyen 347’nci maddesinin içeriği ise şöyle:

“Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.”

Şimdi ne olacak?
Madde yürürlüğe girdikten sonra tahliyelerin hızlanması ve tahliye davalarının artması bekleniyor. Bu da noter ve mahkemelerin iş yükünün artması anlamına geliyor. Eğer tahliye davaları artmaz da kiracılar sorunsuz bir şekilde tahliye edilirse, kiralık daire ve işyeri fiyatlarının artması da beklentiler dahilinde. Zira evlerinden ve iş yerlerinden çıkarılan 10 yıllık kiracılar yeni yer aramak durumunda kalacak. Bu da kiraları arttıracak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI