24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKonut ProjeleriAziz Torun: Gayrimenkul sektörü reel bir sektör herkes bunu kabullenmeli!

Aziz Torun: Gayrimenkul sektörü reel bir sektör herkes bunu kabullenmeli!

GYODER’in 16. Olağan Genel Kurulu, 25 Mart 2015 Çarşamba günü Divan Hotel Taksim’de yapıldı. Aziz Torun 1 sene daha GYODER Başkanı görevini üstlenecek. GYODER Başkanı'nın o gece yaptığı açıklamalardan dikkat çeken noktaları sizin için derledik.
 
Yatırımcıdan oturum amaçlı müşteriye doğru geçiş var!
 
Doğru projeyse talep oluyor. Belki 10 yıl öncesi kadar bir açlık yok ama yatırım amaçlu müşteri profili biraz daha kullanım amaçlı müşteri profiline kayma olabilir. Yüzde 50'si satın alındıktan sonra tekrar piyasaya çıkıyor. Bu sektör için çok sağlıklı bir durum değil. Önemli olan nihai kullanıcının satın alması ve onun müşteri olması. Buna örnek vermek gerekirse eskiden 1+1'e olan ilgi gitgide azalıyor. Proje geliştiricilerde bu oranı azaltıyorlar. Toplam proje içerisinde bir ara yüzde 50 60'lara çıkmıştı. Şimdi o oranlar yüzde 15 yüzde 20 arasında. Bir proje içerisinde olması gereken bir oran. Bu da yatırım amaçlı müşteri profilinden kullanım amaçlı müşteri profiline kayan bir alıcı var diyebiliriz.
 
Yatırımcı müşteri kiralamak üzere aldığında bir sorun yok. Ancak bir çoğu proje bitiminde satmak için alıyor. Biz tam proje bitti dediğimiz zaman yüzde 30 yüzde 40 satılığa çıkıyor. Yeniden bir arz oluşturuyor. Ayrıca daireyi gerçekten satın alanlarıda ölçmekte zorlanıyoruz böyle olunca. 
 
Faiz oranının yüzde 1'in altında olması gayrimenkul yatırımcısı için önemli!
 
Bizde gayrimenkul alımlarında en büyük kriter faiz oranları. Gayrimenkulcü olarak hep söylediğim bir saptamadır daima toplam yıllık faizin yüzde 10'un altında tek hane olması. O anlamda aylık faizlerin yüzde 1'in altında olması. Bunun üzerinde zaten yatırımcı için bir cazibesi olmayacaktır. O yüzden yıllık faiz toplamının 10'un altında olması gayrimenkul yatırımcısı için önemli bir sınır oluyor. Bugünkü oranlarda bunun için uygun oranlar.
 
Sektördeki herkesin sektöre faydalı olma yolunda işbirliği içinde olması gerekiyor!
 
Belki de Türkiye'de ilk defa bir dernekte başkan olan 2 derneğin başkanı başka bir derneği yönetim kurulunda. Ömer Faruk Çelik ve Mithat Yenigün. Çok kuvvetli derneklerin başkanlarının bizimle olması bizi farklı kılan bir özellik. Çünkü biz gayrimenkul sektörünün tüm oyuncularını bünyesinde barındıran bir özelliğe sahibiz. Ayrıca STK'larla da kardeş diyebileceğimiz kuruluşların bizim bünyemizde bulunmasını birazda başkanların kişisel ego makam ya da bunun gibi bir takım şeylerin dışında tamamen sektöre faydalı olma, sektörün sorunlarını birlikte ortaya koyma bunları devlet otoritesi nezninde kamu nezninde anlatarak bunlara bi anlamda çözüm bulmak bunun içinde işbirliği yapılması gerekiyor. Bu örnek gösterilecek bir davranış bence. Çünkü sektörde genelde herkes birbirine bir anlamda çelme takmaya daha heveslidir. Burada sektörün işbirliğinide örnek bir gelişme ve davranış olarak görüyorum. Daha önce başkan olanlar önceki dönemlere bakıyorum yönetim kurulunda bile görev almamış. Dolasıyla bunun devamlılığı bakımından herkesin yönetim kurulunda olması geliyor. Bunu GYODER'e getirdiğimizi düşünüyoruz.
 
 
Sektör rant sektörü değil reel bir sektör!
 
Sektörün rant sektörü olduğu yönünde bir algı var. Halbuki biz diyoruz ki gayrimenkul sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörülerinden birisi. Bir geliştirme var, üretim var, istihdam var ve bunun sonunda vergi veren bir sektör. Rant sektörü değil reel bir sektör böyle kabul edilmesi gerekiyor. Ayrıca aşağı yukarı 200 kadar gayrimenkul sektörünün peşinden sürüklediği yan sektörler var. Bunları dikkate aldığımızda gerek Gayri Safi Milli Hasıla payı içerisinde inşaat sektörünün sadece 6'larda değil yan sektörleride kattığımızda yüzde 20 oranında payı var. İstihdam payında yine öyle. Böyle algılanmalı. Altını çizmek istediğim ikinci husus daha var. Çalışmaları bu yönde olacak. GYODER olarak biz aslında şehirlerin bir anlamda estetiğini mimarisini gelişmesini modern kentleşmesini sağlamakta önemli rolu olan bir sektörüz. Bunu bütün oyuncularımızla gelecek nesillere daha estetik, daha sağlıklı, daha sürdürülebilir, daha çevreci bir şehir bırakmak istiyoruz. Bunu da kendimize bir misyon ve vizyon koyduk. 
 
264 aktif üyeye sahibiz!
 
264 faal üyemiz var. Biz göreve geldiğimizde aidatını ödemeyen, meslekten ayrılmış ya da irtibat kurulamayan belli bir üye sayımız vardı. Biz bunu güncelleyerek bu üyelere çıkardık. 264 aidatını ödeyen aktif üyemiz var. Üyelerimizin yüzde 25'i aktif olarak faaliyetlere katılıyor. Bu da bir sivil toplum kuruluşu için dikkat çekici bir unsur. Genelde üye vardır ama aidat ödemez faaliyetlere gelmez ama üye olarak sayı teşkil eder. Bizim yapımız aktif ve yüzde 25'i faaliyetlere katılan üyelerden oluşuyor.
 
Körfez ülkelerinde fuar yapabiliriz!
 
Yabancı ülkelerde gayrimenkul sektörünün tanıtılması, fuarlar, sergiler konularında gayrimenkul sektörünün bir ihracat gibi değerlendirilmesini talep ettik. Bunu vergisel anlamda pratikte çözmek mümkün olmasada yabancı satışlarda belli bir sayıya ulaşanlara plaket verilmesinden tutun, yurtdışında desteklenmesi. Bizde sektörüdeki üyelerimizle bunları paylaştık. Önümüzdeki dönemde bugüne kadar sadece var olan fuarlara katılıyorduk. MIPIM, Cityscape gibi. Belki bazı ülkelerde de Türk gayrimenkul sektör temsilcilerinin sadece Türk piyasası ile ilgili Türkiye'deki projelerle ilgili fuar düzenlemesi gibi çalışmaları başlatacağız. Körfez ülkeleri öne çıkıyor. Gayrimenkul piyasasına en çok oralardan ilgi var. Bir Azarbeycan bir İran'da olabilir ama gelen müşteri açısından söylüyorum. Bundan sonra ülkemizi bölgelerimizi şehirlerimizi ve projelerimizi tanıtmakla ilgili proaktif bir çalışma izlememiz gerekiyor. Türkiye'ye gelmemiş bir çok insan var ya da gelmiş bölgeyi bilmiyor. Bizde de 4 milyar doların üzerindeki rakamın 2 haneli rakamlara çıkması kısa zamanda pekala mümkün. 
 
Süpriz doğum günü kutlaması
 
25 Mart 2015 Çarşamba günü Divan Hotel Taksim’de gerçekleşen GYODER’in 16. Olağan Genel Kurulu ile 3. kez GYODER Başkanı seçilen Aziz Torun'un doğum günü GYODER üyelerininin düzenlediği  süprizle kutlandı.
 
 

Maide KARADAĞ/Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI