24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerZeytinburnu arazisi kararı Danıştaydan döndü

Zeytinburnu arazisi kararı Danıştaydan döndü

İstanbul'un en değerlenen bölgesi Zeytinburnu'nda Ermeni Vakfı ile Zeytinburnu Belediyesi arasında yaşanan arazi anlaşmazlığı konusunda yeni gelişme yaşandı.
Ermeni vakfı Surp Pırpiç'e iade edilen İstanbul Zeytinburnu Stadyumu’nun da içerisinde olduğu 42 bin metrekarelik değerli arazi için Zeytinburnu Belediyesi yargıya başvurmuştu.
İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonunda mahkeme “Arazi Ermeni Vakfı’na aittir” kararını vermişti. Temyize giden karar Danıştay 10. Dairesi tarafından bozuldu. Dava dosyası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından arazinin Ermine Vakfı’na iadesi için bu kez “Karar Düzeltme” talebiyle yeniden Danıştay 10. Daireye gönderilirken, taraflar da mahkemeden çıkacak sonucu bekemeye başladı. Arazinin geleceğini tayin edecek karar 22 Aralık tarihinde çıktı. Danıştay 10. Daire Zeytinburnu Belediyesi’ni haklı buldu ve dava dosyasını da bir kez daha İstanbul 1.İdare Mahkemesi’ne gönderdi. 

İmara açılmıştı
Gelinen noktayı değerlendiren Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu şunları söyledi:
“Arazinin toplam değeri 600 milyon liranın üzerinde. Bize ait olan araziyi elimizden almak istiyorlar. Yeşil alan olması istenen arazi, 2007’de imara açılmıştı. Arazi vakfımıza iade edilince Zeytinburnu Belediyesi kendi bünyesine geçirmek için yargıya gitti. Eninde sonunda mahkemeden adil ve hakkımız olan kararın çıkacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettiğimizde bu konu da gündeme geldi. Sayın Erdoğan, Vakıflar Müdürü Adnan Bey’e ‘Bu işin çözün’ şeklinde direktif verdi. Hukuka güvenmek istiyoruz ancak Danıştay 10.Dairesi’nin son kararı bizi şüpheye düşürdü. Cumhurbaşkanımız bile arsanın bizim hakkımız olduğunu söylerken Zeytinburnu Belediyesi’nin tavrı bizi yaralıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız.” 

Zeytinburnu Belediyesi Belediyesi Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Saffet Öz Danıştay 10. Dairesi’nin kararına ilişkin,  “Belediye olarak stadyumun da içinde olduğu araziyi spor ve yeşil alan olarak yeniden ihya etmek istiyoruz. Yeni bir spor salonu ve havuz projemiz de var. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Zeytinburnu Belediyesi, arazi için davalık Ermeni Vakfı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü lehine müdahil. Danıştay 10. Dairesi, karar düzeltmeye, düzeltme kararı verdi. Bu karar davanın lehimize sonuçlandığı anlamına da geliyor. Dosya yeniden yerel mahkemeye yani İstanbul 1.İdare Mahkemesi’ne gönderilecek. Şayet karar Vakıflar lehine çıkarsa dosya son merci olan Danıştay Daireler Üst Kurulu’na gidecek ve buradan çıkacak sonuç nihai karar olacak.” dedi.

PROJE BİLGİ FORMU

Burak Öz
Burak Öz
İstanbul Matbaa Meslek Lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü önlisans, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik lisans, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik yüksek lisans mezunu. 1990'larda öldürülen gazetecileri konu alan yüksek lisans tez çalışması var. Bugüne kadar Hürriyet (staj), BirGün, Karşı gazetelerinde ve çeşitli internet sitelerinde yüzlerce haberi imzalı ve imzasız şekilde yer aldı. Sarı Basın Kartı taşıma hakkını yaklaşık 10 yıl önce kazandı. Orta düzey İngilizce, 10 parmak F klavye, Photoshop bilgisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI