22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaYazarZamlara Hazırlıklı Olun !..

Zamlara Hazırlıklı Olun !..

Son dönemlerde 3.40 – 3.50- TL bandında  izlediğimiz doların yükselmesinin sürekli bir bahanesinin olduğu görüyoruz.
DövizZede Olmamak Eldeymiş:
Dolar zedeleri   konuşmadığımız günümüz Türkiye’ sinde, uzun zamandan beri gayrimenkul sektöründe; gayrimenkul satış değerinde büyük oranda,Dolardan Türk Lirasına geçiş yapmanın ve Dövize endeksli mortgage/konut kredisi kullanımında yapılan düzenlemelerin  yararlarını görüyoruz.
Bu durum, Dövize endeksli satış yapan Bir kısım lüks daire ve villa projeleri dışında tüketicilerin ödeme dengelerini sarsmamaktadır.
Dövizin Bahanesi Çok:
Uzun zamandan beri; Mood's, Feed, Çin, Amerika, Asya, Avrupa ve Trump gibi her zaman dışardan gelecek bir sebebi olan  dolar; bırakın ateşi, volkan oldu…
Amerika’ da  seçim öncesi Trump’ a şans vermeyen ekonomistlerin öngörüleri; olası Trump devrinde

  • Fed Başkanının görev kaygıları ve sonuçunda faiz artışının imkansız olduğu
  • Ulusal politikalara yönelecek Amerikan’da  Doların uluslararası piyasada değer kaybı iken

bugün daha Trump başkanlık koltuğuna oturmadan farklı bir senaryo izliyoruz.
Bu senaryonun sürekliliğini bugünden kestirmek zor.  İçinde bulunduğumuz DOLAR şartlarını değerlendirdiğimizde “ EKONOMİNİN HER ZAMAN “ KAZANANI “  ve “ KAYBEDENİ “ GERÇEÐİNİ UNUTMAMIZ GEREKİYOR.
Önce Kazanabilecekleri Değerlendirmek İstiyorum:

  • Yabancı sermaye girişlerinde; Dolardan Türk Lirasına geçişler gayrimenkul sektöründe proje geliştirme ve satın alma boyutunda avantaj sunmaktadır.

 

  • Bu avantaj; döviz tasarruf sahiplerinin gayrimenkul varlıklarına yönelmesi içinde bir fırsat olabilir.

 

  • Stoklarda, teslim aşamasında, maliyetleri ortaya çıkmış proje ve gayrimenkullerde bu seviyeler fiyatsal  rekabet ortaya çıkarabilecektir.

Kaybedebilecekler İse:

  • İnşaat maliyetlerindeki artışlar; proje aşamasında satışı gerçekleşmiş konutların imalatında maliyet artışı getirebilecektir.  Bu durumda proje geliştirici bekleyen senaryolar:

 

  • Satış sürecini büyük ölçüde  tamamladı ise kar’ dan zarar veya zararla karşı karşıya kalabilecektir. Bu durum firmanın finansal kapasitesine göre “ konut teslim süreçlerinde “ geçikmelere sebep olabilecektir
    • Satış süreci devam ediyor ise satılan konutların maliyet zararlarını karşılayacak ve satılacak konutların kar’ına yönelik gayrimenküllerde fiyat artışları beklenebilinecektir.

 

  • TOKİ, Emlak Konut ve GYODER öncülüğünde başlayan Özel kurumların münferit destek verdiği ve yıl sonuna kadar sürmesi öngörülen 60 ve 120 ay vade uygularında; katkı paylarından dolayı  vade süreçlerinin kısalması söz konusu olabilecektir

Sonuç olarak: gayrimenkul İhtiyaçı olanlar için yıllardan beri söylüyor, tekrar ediyorum; günümüzün şartları gayrimenkul piyasası için önemli yatırım ve yaşam fırsatları sunuyor.
Sizleri, Yıllardan beri… Alanın her zaman kar' da olduğu bugünün fırsatlarını değerlendirmeye davet ediyorum.
Tereddütünüz var ise; geçmişe… geçmişteki krizlere ve gayrimenkulde fiyatların seyrine bakın !…
 
BİLGE ÖZDEMİR – CEO
REDAC ve EMLAKCHI REAL ESTATE CONSULTANT LTD.

 

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI