19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerYeni AKM binası bizim için bir vefa projesi..

Yeni AKM binası bizim için bir vefa projesi..

Yeni AKM Binası'nı yapacak olan mimar Murat Tabanlıoğlu bu projenin Tabanlıoğlu Mimarlık için bir vefa projesi olduğunu söyledi.

6 kasımda Haliç Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna tanıtımı yapılan yeni Atatürk Kültür Merkezi (yeni AKM) 2019’un ilk çeyreğinde hizmete açılacak. Yıkılacak eski binayı merhum mimar Hayati Tabanlıoğlu yapmıştı, eskisinin yıkılıp yerine yapılacak yeni binanın mimarı da oğlu Murat Tabanlıoğlu’na kısmet oldu.

Hürriyet’ten Elif Ergu’ya bir röportaj veren Murat Tabanlıoğlu yeni AKM projesi ile ilgili merak edilen bir çok konuya açıklık getirdi. Ara başlıklar halinde Tabanlıoğlu’nun proje ile ilgili verdiği ayrıntılar şöyle:

Babamın yaptığı binanın yerine yenisini yapmak benim için farklı bir duygu ve sorumluluk. Tekniği ve güvenliğine çok önem veriyoruz. Yeni AKM binasını yapmak bizim için bir vefa borcu. İyi yapılması kadar iyi işletilmesi de önemli. Dört dörtlük bir opera ve bale salonu olacak.

Proje için Berlin’deki opera binasından ilham aldım. Orada opera binasının yanına kurulan ekran gibi burada da dileyen herkesin temsili izleyebileceği dev bir ekran kuracağız. Berlin’de kaldığım otel meydanda Opera Binası’nın karşısındaydı, Almanlar bu ekran için operanın halkla buluşması diyor.

Yeni AKM’nin İstanbul’un sembol yapılarından olup olamayacağını tarih söyleyecek. Proje ile ilgili aldığım yorumlar olumlu.

Yeni AKM’nin kapasitesi 2 bin 500 kişi olacak. Eskisi 1300 kişilikti.

Opera binaları sahnenin her yerden rahatlıkla görülmesi ve ses akustiği için at nalı şeklinde yapılır. Statikten akustiğe 30 farklı grupla çalışıyoruz. Hamburg, Kopenhag ve Oslo’da yeni açılan opera binalarını inceledik, oralardaki tecrübelerden de faydalanacağız.

Dünyanın önde gelen opera sanatçılarının konser vereceği bir salon yapmak istiyorum.

Yeni AKM Binası’nda gündüz bakıldığında tülün farkedilmediği cephenin arkasında opera salonunun çeperi olan form, kırmızı küre görülecek. Akşam temsil başladığında ise ön cephe ekrana dönüşebilecek.

Yeni AKM’de iki kapı olacak. Büyük salonun yanı sıra küçük salon ve sanat galerileri de olacak. Kültür merkezine has bir mağazası da olacak.

1994 yılında babam vefat etti, babam için daha sonra 1999 yılında AKM’de anma töreni yaptık. O gün belki de benim ilk AKM’yi sahiplenmemdir.

Opera salonunda kullanacağımız malzemeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte incedik.

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI