24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerUcuz ev avcıları şehre indi!

Ucuz ev avcıları şehre indi!

Haziran ayında Türkiye genelindeki konut satışları 100 bin sınırında kalırken, firmalar temmuzda düzenledikleri kampanyalarla piyasayı hareketlendirdi. Peşin alımlarda tüketicilere yüzde 20’ye kadar indirim imkânı sunulurken, yatırımcılar en ucuz konutun olduğu şehir ve merkezi semtleri mercek altına aldı.
 
TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışlarının haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 oranında azalarak 97 bin 579 oldu.  İnşaat şirketlerinin temsilcileri, satış rakamlarındaki bu azalmayı sektörde yaşanan bir geçiş dönemi olarak değerlendirirken, konut almayı düşünen tüketiciler ucuza yöneldi.Bütçesi 350 bin liranın altında olan binlerce tüketici internet üzerinden satılık konut aramaya devam ediyor. İstanbul'da Esenyurt, Beylikdüzü, Pendik başta üzere Kocaeli, Konya, Bursa gibi illerde 300 bin liranın altında daire arayışı olanlar alternatifler üzerinde incelemelerini sürdürüyor. Ankara’da Mamak ve Altındağ’da makul fiyatla ev bulmak mümkünken Antalya ve İzmir’in yapı stoğu eski olan semtlerinde 300 -350 bin lira ile 2+1 tipi ikinci el konut bulmak mümkün.
 
Kampanyalar moral veriyor
Düşük faiz ve uzun vade seçenekleri alıcıları cesaretlendirse de barınma ihtiyacı olanlar ikinci el konut alımı için arayışlarını sürdürüyor. Senetli satışların yüzde 60 seviyesine geldiği piyasada markalı projelerin ikinci el konut satışlarında da kısa vadeli kampanya düzenlenmesini talep edenler de var.
 
Hangi iller revaçta
2017'nin ocak-haziran döneminde konut satışlarında lider yine İstanbul oldu. İstanbul'da 114 bin 356 konut satılırken, Ankara'da 73 bin 119, İzmir'de 40 bin 339 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Kocaeli'de de toplam 74 bin 692 konut yeni sahibini buldu.
 
Fiyat artsa da fırsatlar var
REIDIN Emlak Endeksi son sonuçlara göre; Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.79 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10.13 oranında artış gerçekleşti. Ancak buna rağmen alıcılar için fırsatlar devam ediyor. Özellikle yüksek kira geliri elde etmek isteyenler İstanbul’dan sonra Bursa’yı tercih edebilirler. Haziran ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.42 oranında artan Bursa, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu.
 
Yüksek kira gelirinde Aydın lider
Amortisman süresi (yatırım geri dönüş süresi) bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında Aydın, Van ve Bilecik geliyor. Aydın, Van ve Bilecik, Haziran ayında aynı zamanda en yüksek yıllık brüt kira getiri oranına sahip üç şehir oldu.
 
Ucuz kirada Çankaya gözde
Ankara kiralık fiyatlarındaki düşüşte Çankaya semti başı çekiyor. Çankaya’da son beş yılda kiralık konut fiyatları şehrin ortalama kira artış oranı olan yüzde 51’in çok altında kalarak yüzde 29 arttı. Son bir yılda Çankaya'da kiralık konut fiyatları yüzde 8 düşerken, Gölbaşı'nda kiralık fiyatları yüzde 25 arttı, Yenimahalle'de ise bu oran yüzde 11 oldu. Ankara genelinde ise bir önceki yıla göre kira fiyatlarındaki artış azalarak yüzde 5'te kaldı.
 
İstanbul’un yıldızı 5 semt
İstanbul'da ucuz evin arandığı semtlerin başında Beylikdüzü geliyor. En sık daire aranan diğer ilçeler ise Esenyurt, Pendik, Ümraniye ve Çekmeköy. Bu ilçelerdeki ikinci el 100 metrekarelik ortalama bir dairenin fiyat aralıkları ve geri dönüş süreleri ise şöyle;
 
Semt             Daire büyüklüğü(m2)                   Fiyat (TL)      Amortisman süresi
Beylikdüzü              100                                        225 – 235 bin                    17
Esenyurt                  100                                        170 – 187 bin                    15
Pendik                      100                                       250 – 282 bin                     18
Ümraniye                 100                                        330 – 353 bin                     20
Çekmeköy               100                                        278 – 290 bin                     22
 

Mehmet CANITATLI


 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI