22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerTüm Müteahhitlerin Murat Kurum'a Teşekkür Borcu Var..

Tüm Müteahhitlerin Murat Kurum’a Teşekkür Borcu Var..

Türkiye’nin tüm yapısını derinden sarsan 15 Temmuz kalkışmasının izleri tazeliğini korurken alınması gereken onlarca ders var. Bu derslerden birisi de birlik ve beraberliğin sürekliliği konusu. Kalkışmanın yaşandığı saatlerden itibaren toplumun her katmanında gözlemlediğimiz bu yaklaşım ekonominin olmazsa olmaz dinamikleri arasında yer alan inşaat sektöründe de kendisini hissettirdi. Önce Emlak Konut GYO’nun girişimiyle gündeme gelen ‘Gayrimenkulde Güç Birliği’ oluşumu, ağustos başından itibaren Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi 49 firmanın desteği ile kamuoyuna malledildi. Kısa sürede 120’nin üzerinde projenin kapılarını cazip seçeneklerle müşterilerine açan inşaat firmaları için bu sürecin önemli bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. 
 
Murat Kurum’un ufku, sektöre ışık tuttu
Bu noktada "Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye" kampanyasına 15 konut ve ticari ünite ile öncülük eden Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürü Murat Kurum’u da kutlamak gerekiyor. 
Arsa geliştirme yoluyla ürettiği konut ve ticari projeleri rahatlıkla alıcı bulan Emlak Konut GYO’nun son yıllarda öncülük ettiği her girişim başarı ile sonuçlandı. Şöyle birkaç yıl öncesine dönecek olursak; Emlak Konut GYO’nun 2013 yılında net kazancını ikiye katlaması gayrimenkul piyasasına moral vermişti. Şirket bu başarısını 17 ve 25 Aralık operasyonlarında yıpratılmaya çalışılsa da  2014’te de devam ettirdi. Büyüme stratejisinde yeni gelişim alanlarını ön planda tutarak İstanbul’un merkez semtlerine değer katan projelerin yükselmesinde rol oynadı. Net kârını sürekli artıran Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, 17 Aralık operasyonu yüzünden yaşadıkları badirenin ardından bozulan morallerin yeniden yükselmesine vesile olmuştu.  O günlerde kaleme aldığım bir makalede,’’…Murat Beyin yerinde olsam, bu başarı hikâyesini kurmaylarıyla birlikte kameraların karşısına geçip bir bir anlatırdım. İşte o zaman kamuoyu saygın bir kurumun 17 Aralık'ta neden hedef alındığını daha iyi anlardı’’ diye yazmıştım. 15 Temmuz’da yaşananlar Murat Kurum’un o günlerde birilerinin kendisi ve gayretli ekibi için gerçekleştirmek istediği kumpasın adeta Türkiye versiyonunun yaşandığı bir ibret vesikası olmuştur.  Emlak Konut GYO'nun 15 Temmuz sonrasında sektörün canlılığını korumak için ortaya koyduğu başarı sadece borsada yer alan hisselerine değil, gayrimenkul piyasasının karnesine de olumlu etki yaptı ve tüketicilerin büyük ilgisiyle karşılaşan kampanyanın rakamsal boyutları firmaların bilançolarına da yansıdı. Sayın Kurum’un deyimi ile ‘Piyasada domino etkisi yapan’’ bu sürecin bankaların konut kredisi faizlerini indirmeleri ile daha da olumlu bir atmosfere girmesi yılsonu hedefleri açısından umut vericidir. Bu noktada kampanyalara gönülden destek veren tüm müteahhitlerin sayın Kurum'a bir teşekkür borçlarının olduğunu söyleyebiliriz.
 
Bu fırsat bir daha gelmeyecek
1 Ağustos’ta başlatılan konut edindirme seferberliğinde hedefi tutturmak için bir süre daha çalışmak gerekiyor. En azından yılsonuna kadar herkese tanınan şansı ‘konutta bayram havası’ şeklinde tanımlarsak yanlış olmayacak. Çünkü kampanyada yer alan konut ve ticari alanlar 120 ay vadeli ve aylık yüzde 0.7’lik enflasyon farkı hem alıcı adaylarını cezbediyor hem de satıcıların stoklarını eritmelerine imkân sağlıyor. Kampanya kapsamında 2 milyar liraya yakın satış yapıldı. Bu rakam yılbaşına kadar iki katını aşacaktır. Tabi ki, gayrimenkuller için peşinatın yüzde 20 olması ve yüzde 5 ara ödeme seçeneğinin bulunması tüketicileri cezbetse de, asıl ihtiyaç sahiplerine ne ölçüde hitap edildiği de sorgulanmalıdır.  
 
Firmalar bayram ediyor
Birçok firma kendi bünyesinde sundukları birbirinden cazip ödeme ve fiyat seçenekleri ile kampanyaya katıldı. Kampanyanın büyük bir ilgi ile devam etmesinden memnun olan GYODER Başkanı Aziz Torun, milli bir görev olarak canla başla giriştikleri bu dev organizasyonun kısa bir süre içerisinde sektöre büyük bir hareketlilik ve canlılık getirdiği kanaatinde. Ciro yönlü Emlak Konut GYO'ya yakın bir satış başarısı gösteren GYODER üyeleri, ekim ortasına kadar 'Bu tatlı rekabette biz de varız' mesajı verdi. Bu noktada GYODER üyesi olan firmalardan özellikle Dumankaya İnşaat’ı kutlamak istiyorum. Çünkü kampanyaya Dumankaya Mozaik'ten, Dumankaya Modern Vadi'ye, Dumankaya Miks'ten Dumankaya Ritim İstanbul'a ve Dumankaya Horizon olmak üzere toplamda 5 projedeki 495 daire ve 187 ticari ünite ile katılan şirket artı avantajları ile kapısını çalan hiçbir müşterisini geri çevirmedi. Yaşanılan zor süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Hakkınızı Helal Edin’ ifadeleriyle başlayan ve ‘Biz de aldatıldık…’ şeklinde devam eden ilânla dikkat çeken Dumankaya Ailesi, başta sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere vatanı için canını hiçe sayan milletimize sunduğu minnet ve şükran hisselerini böylesine anlamlı bir kampanyaya içten destek vererek ortaya koydu. Bunu kampanya kapsamındaki projelerde yer alan fiyatların 2014 yılı seviyesine kadar çekilmiş olmasından anlıyoruz. Bu arada Mar Yapı’nın ekstra yüzde 5 destek indirim yapması da önemli bir jesttir.
Kısacası ülkemizin geleceğine güvenen herkes bu heyecana ortak oldu ve kazanan da vatandaşın cebi ve geleceği oldu diyebiliriz Ne diyelim, GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik'in vurguladığı gibi inşallah gelecek bugünden güzel olacaktır.

PROJE BİLGİ FORMU

Mehmet Canıtatlı
Mehmet Canıtatlı
1971 Kilis doğumlu. İlk ve ortaöğretimini Kilis’te tamamladıktan sonra üniversiteyi İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi mezunu. 1990 yılından bugüne medyanın radyo, televizyon, dergi, internet ve gazete mecralarında ekonomi muhabiri, editörü, yazarı ve müdürü olarak çalıştı. Emlakdream’de yayın danışmanı olarak çalışma hayatını devam ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI