20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerTapunuz başınıza dert açabilir!

Tapunuz başınıza dert açabilir!

Bir gayrimenkulü almaya karar verdiyseniz, sizin için en önemli konulardan biri tapu 
konusu olmalıdır. Bir mülkün sahibi olduğunuzu kanıtlamaya yarayacak olan tapu belgesi, devlet nezdinde de günlük yaşamda da sizin kurtarıcınız olacaktır.

Herhangi bir alım- satımda ya da devir işlemlerinde tapunuz elinizde olduğunda işiniz görülebilir. Aksi durumlarda bu gibi işlemleri yapmanız imkansız hale gelecektir.
Türkiye’de çok sık yaşanan miras ve devir durumlarında yine tapu belgesi sayesinde hak sahibi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz ve her türlü devir işlemini hayata geçirebilirsiniz.

Tapu belgeleri kaça ayrılır?

Bir arazide ya da yapıda hangi bölümün kime ait olduğunu gösteren adeta bir kimlik belgesi olarak kayda geçen tapu belgesi türüne göre 3’e ayrılır:

Kat mülkiyetli tapu

Hisseli Tapu

Kat irtifaklı tapu

Kat mülkiyetli tapu nedir?

Size kayıtlarda sorun yaşatmayacak olan tapu tipi budur. Tapu belgesinin üzerinde binanın ne kadar yer kapladığı, kime ait olduğu, hangi bölümde dairesinin yer aldığı, dairenin niteliği yer alır. Açıkça daire sahibinin sahip olduğu tüm alan belirlenmiş olur. En güvenli tapu tipi olarak görülen kat mülkiyetli tapuya sahip olan daire sahibi alım satım işlemlerinde sıkıntı yaşamaz.

Hisseli tapu nedir?

Tapuya ortak olan kişilerin isimleri ve hisseleri tapu belgesi üzerinde belirtilmiş durumdadır. Ayrıntılı olak hak sahibi olunan dairenin nitelikleri ve özellikleri 

belirtilmez. Eğer anlaşma hükmüne uyulmazsa, hisseli tapu sahipleri arasında alım satım ve miras gibi devir işlemlerinde sıkıntı çıkabilir.

Kat irtifaklı tapu nedir?

Bu tip bir tapuya sahipseniz sahip olduğunuz mülkün henüz iskanı alınmamıştır. İskanı 

alınmayan daire için de konut kredisi kullanamazsınız. Gelişmeleri takip edip, karışıklık 

yaşamamak adına bir an önce kat mülkiyetli tapuya geçmelisiniz.

Bade Yılmaz/Emlakdream

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI