23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerPatronlar rakamlardan memnun

Patronlar rakamlardan memnun

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren önemli şirketlerin patronları, TÜİK tarafından açıklanan 2017 konut satış rakamlarının umut verici olduğu görüşünde. 

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren önemli şirketlerin patronları, TÜİK tarafından açıklanan 2017 konut satış rakamlarının umut verici olduğu görüşünde.

TÜİK, geçen yıla ilişkin konut satış rakamlarını açıkladı. Patronlar da rakamları değerlendirdi.

“Yabancıya satış rakamları sevindirici”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, satışlarının yüzde 35’ini yabancıya yaptıklarını ve bundan dolayı yabancıya 22 binin üzerinde konut satış rakamını sevindirici bulduklarını söyledi.

Türkiye’nin yabancı yatırımcının yakın markajında olmaya devam ettiğini anlatan Özyurt, “2018’de bu satışların katlanarak devam etmesini umuyoruz. Yabancıya konut satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesini uzun zamandır dile getiriyoruz. 2012’de çıkan Mütekabiliyet Kanunundan bu yana gündemden düşmeyen bir diğer konu da müktesep hak. Yani bir binaya imar hakkı verildikten sonra bu hakkın hep korunması. Yabancı parasını yatırdığı gayrimenkulde işleyen süreçte netlik istiyor belirsizlik istemiyor. Bu yasadan sonra sektörün yabancıya satışları 5 milyar dolar seviyelerine ulaştı. 200 alt sektörü destekleyen katma değeri yüksek bir sektörün daha çok ilgiyi hak ettiğini düşünüyorum.” dedi.

“Kredi faiz oranları gözden geçirilmeli”

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala da bir önceki yıl sektöre verilen destek ve teşviklerle inşaatçılar olarak yılı çok iyi hatta rekor denecek rakamlarla tamamladıklarını kaydetti.

Onun üzerine bu yılki yüzde 5’lik artışı sevindirici olarak değerlendiren Palan, “Ancak kredili satışlardaki düşüşü ters yöne çevirmek için her zaman söylediğimiz gibi kredi faiz oranlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. O zaman yeni rekorlara doğru gitmek hiç de hayal olmaz.” diye konuştu.

“Sektör kendini toparlamaya devam ediyor”

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, faiz oranlarındaki indirim, Emlak Konut’un öncülüğünde başlatılan kampanyalar, devlet teşvikleri ve satışı artıracak birtakım tedbirler sonucu darbe girişiminin ardından sektörün hızla toparlandığını aktardı.

Sektörde toparlanmanın devam ettiğine dikkat çeken Üçüncü, “TÜİK’in yıllık satış rakamlarına baktığımızda bunun üzerine 5,1 daha koyduğumuzu görüyoruz. 2017’yi rekor denebilecek şekilde kapattık diyebiliriz. Son aylarda yaşanan stabil durum ve artan maliyetlere rağmen sevindirici rakamlara ulaşmış olmak bizleri çok mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.

“Yeni yılda hedef büyüdü”

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, rakamların umut verici ve teşvik edici olduğunu dile getirdi.

Bahadır, “Son birkaç ayda, önceki aylara göre düşüşler yaşamıştık. Ancak şimdi rakamlara baktığımızda konut satışlarının geçen yılın aralık ayında, aynı yılın kasım ayına göre yüzde 8,3 arttığını da görüyoruz. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Bu artışlar 2018 yılının daha çok satış getireceğinin habercisidir. Sektörün hedefi 2017 yılında 1 milyon 500 bin konut satmaktı, 1 milyon 409 bin satışla bu hedefe çok yaklaştığımızı görüyoruz. Bu yıl sektörün bu hedefin çok daha üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Gayrimenkul her zaman kazandırıyor”

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, rakamların, gayrimenkule yapılan yatırımın her zaman kazandırdığının ispatı olduğunu ifade etti.

Rakamların, sektörün ekonominin lokomotifi olmaya devam ettiğini gösterdiğinin altını çizen Çulhalık, şöyle devam etti:

“Yatırımcı sektöre güveniyor, parasını başka yatırım enstrümanlarına yönlendirmiyor. Türkiye ekonomisine ve istikrarına güvenen yerli ve yabancı yatırımcı en iyi yatırım aracı olarak gördüğü gayrimenkulden vazgeçmiyor. İnşaat sektörü, hele de devlet tarafından desteklenmeye devam ettiği sürece büyümesini artan bir ivmeyle sürdürecek. TÜİK rakamları bize ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün canlılığını koruduğunu, yatırımların hız kesmediğini gösteriyor.”

“Tablo sevindirici”

Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Celal Koçer ise ortaya çıkan tablonun çok sevindirici ve umut verici olduğunu vurgulayarak, “Tabloyu sadece yerli yatırımcılar içi değil yabancılar için de değerlendirmek gerekir. Onların ilgisi hiç azalmıyor, yabancıya satışlarda ay bazında her zaman artış olduğunu görüyoruz. Yıllık rakamlar da bu artış trendinin geçici olmadığını gösteriyor. Bundan sonra da bu trendin devam etmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, gayrimenkul fiyatlarındaki reel artış ile ekonomik büyüme arasında doğrudan bir ilişki olması, sektörün hem büyüme hem de istihdama katkısı lokomotif sektör özelliğini uzun yıllar daha devam ettireceğini gösterdiğini söyledi.

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, konut sektörünün daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edeceği değerlendirmesini yaptı.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI