19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerMetronun Geçtiği Semtlere Odaklanın..

Metronun Geçtiği Semtlere Odaklanın..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde 65'inin kullanıldığı ulaşım yatırımlarında öne çıkan metro artık şehrin her yeri için planlanan önemli bir proje ayağı oldu. Mimar Kadir Topbaş ile ekibinin ikinci başkanlık döneminde hız verdiği metro yatırımlarında 2020 yılına kadar nerelere ulaşılacağı netlik kazanmış durumda. Raylı sistem metro hattı üzerinde yer alan konutların metrekare satış fiyatları ise bu yol haritasına paralel olarak günden güne değer kazanıyor. Hele bir de bu konutlar markalı bir projenin bünyesinde ise yatırımcısının keyfi gıcır mı gıcır oluveriyor. 
 
Bugün gayrimenkulde İstanbul piyasasının en değerli semtlerinden olan Etiler ve Rumeli Hisarüstü bölgesinde 5 yıl önceki fiyatlara nazaran emlak fiyatlarının yüzde 200 hatta 300'ler seviyesinde değer kazandığını söylersek bunda kısacık da olsa bir metro hattının rol oynadığı sonucunu görmek sürpriz olmaz.
 
Sonuçta metro hattı üzerinde konumlanan konutlarda satış fiyatları metrekare bazında diğer güzergahlar üzerinde yer alan konutlara göre yeri geldiğinde yüzde 100'leri rahatlıkla aşıyor. Bu nedenle yeni açılan ve açılacak olan hatların dikkate alınmasında yarar var diyebiliriz.
 
Geçen yıl İBB'den yapılan açıklamada, '2015 ile 2019 yılları arasında İstanbul'da 441 kilometre uzunluğunda raylı sistem ağının hayata geçirilmesi hedefleniyor' denilmişti. Bu açıklamanın detaylarına bakacak olursak her şey adım adım hayata geçiriliyor. 
 
Peki metro yatırımları konusunda neler yapılıyor ve neler yapılacak?
 
*Üsküdar ile Çekmeköy – Sancaktepe arasında 20 kilometre uzunluğunda bir hattın inşasına devam ediliyor. Bu hat ile toplam seyahat süresinin 30 dakikanın altına indirilmesi hedefleniyor.
 
*Kartal-Kaynarca Metro hattında çalışmalar hızla devam ediyor. Pendik'te tam Dumankaya İnşaat'ın merkez binasının önünde yeni bir metro istasyonu hizmete girmeyi bekliyor.
 
*Sabiha Gökçen Havalimanı ile Kaynarca arasındaki Metro Hattı da hızla inşa edilirken, bu projenin lokasyon değerine değer katmasına kesin gözüyle baklıyor.
 
*İstanbul'un iki yakasını 2014 yılında denizin altından birleştiren Marmaray'ın ardından Halkalı ile Gebze arasında inşa edilen Marmaray Yüzeysel Metro projesi de geçtiği tüm semtleri ihya edecek. Bu projenin devamında ISPARTAKULE – Bahçeşehir ve Silivri hattının da plana dahil edildiğini söyleyebiliriz.
 
* Gelecek yıl açılacak olan Mecidiyeköy – Kağıthane – Alibeyköy Mahmutbey Metro Hattının bir adım sonra Başakşehir- Kayaşehir Metro Hattıyla entegrasyonu ve özellikle de Mahmutbey – Halkalı – Bahçeşehir Metro Hattı'nın hizmete girmesiyle Avrupa yakasında da gayrimenkul fiyatlarının zirve yapacağı tahmin ediliyor.
 
Uzmanlar ise metro inşaatı planlarının gayrimenkul fiyatlarına yüzde 20, inşaat bitiminde ise yüzde 70'ler seviyesinde etki ettiği görüşünde. Bu gerçeği göze alarak yatırım yapanların şimdiden kazançlı çıkacağını söyleyebiliriz. Bu tespitler, İstanbul'da nerelere yatırım yapabilirim sorusunu soranlar için bir rehber olacaktır.
 
Mehmet CANITATLI / Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI