22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaKonut ProjeleriMesa 2017'de 6 milyarlık 8 projeye imza atıyor

Mesa 2017’de 6 milyarlık 8 projeye imza atıyor

Mesa, 2017 yılını hedeflediği gibi yeni ve özgün 8 projesi ile tamamlıyor. Yeni projeleri ile toplam 6 milyar liralık değer yaratan Mesa, sağladığı 3 bin kişilik istihdam rakamını ise projeleri ve satış ofisleri ile kısa sürede 5 bin ve üzerine çıkarmayı planlıyor.

50 yıla yaklaşan tecrübesi ve ispatlanmış kalitesiyle Mesa, Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mert Boysanoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısı ile sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve yeni projeleri hakkında açıklamalar yaptı:

"İnşaatta önemli olan sürdürülebilirlik"

İnşaat sektörünün 2 milyon kişilik istihdam yarattığını ve 200’ün üzerinde alt sektörü besleyerek ekonomiye büyük katkısı olduğunun altını çizen Mesa Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu  ilginç açıklamaları yaptı.

“Bugün ve geçmişte inşaat sektörüyle ilgili çok şey konuşuluyor. Fiyatta balon, komisyonda fazlalık, rant gibi konular öne geliyor fakat kimse sektörün sürdürülebilirliği konusundan bahsetmiyor. Çünkü ekonomiye bu kadar katkı sağlayan bir sektörün sürdürülebilirliği önemli.

Türkiye inşaat sektöründe 49 yıla geliyoruz. Bu sektörde bu kadar sürdürebilir olmak çok önemli. Kaliteli olmamız  ve bir marka olmamızın getirisiyle sürdürülebilir olmamıza rağmen Mesa’nın ilk gündemi hala sürdürülebilirlik.”

"Konut sektörünün önde olduğu bir ülkede kararlar konusunda sıkıntı var"

En önemli konularının KDV olduğunu belirten Boysanoğlu, KDV değerlerine hükümetin müdahale etmesiyle sektörün ya bocaladığını ya da ivme kazandığını söyledi. Bu noktada verilecek kararların önemine dikkat çeken Boysanoğlu, “Arsa emlak değerleri diye bir uygulama başlatıldı. Biliyorsunuz buna sadece belediyeler kurdukları komisyonla karar veriyorlar. Ama KDV’nin ucu direkt bakanlığa gidiyor. Ama öbür kısmına karışmıyor. Ortaya çıkan son emlak değerlendirmelerine bakarsanız birbirleriyle ilintisi olmayan çok farklı sonuçlar çıktı. Buda beraberinde mahkemeleri getirdi. Bu mahkemeler oluncaya kadar hangi değerle gidileceği gibi de bir dünya soruyu berberinde getirdi. Bu kadar yıldır konut sektörünün önde olduğu bir ülkede kararlar konusunda bir takım karmaşalar yaşadığımız söylemek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

"Çok cocuklu aileler cezalandırılıyor"

Konuttaki KDV düzenlemesinde büyük aileleri yani çok çocuklu ailelerin cezalandırıldığını ifade eden Boysanoğlu, “Düğünlerde 4 çocuk 5 çocuk diyoruz ama bunun karşılığında çok çocuklu aileleri cezalandırıyoruz. Büyük ailelerin ihtiyacı olan büyük dairelerde KDV yükseliyor.” diyerek sitem etti.

Avrupa ülkelerindeki duruma değinerek yurtdışında en çok çalıştıkları ülke olan Polonya hakkında bilgi veren Boysaoğlu şu ifadelerle tabloyu özetledi:

“Orada konut için kullanılan KDV yüzde 8’dir. Bu Polonya’da ortalama konut büyüklüğü 50 metrekaredir. Öyle bir yaşam tarzları var. Ama net 170 metrekareler verdiğiniz alanda KDV yüzde 26’lara yükselir. Ama konut ihtiyacı açısından baktığımızda bizim gibi değil, bizim metrekarelerimiz hemen hemen iki katı. Bunların değişmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Boysanoğlu,konutta istatistik bilgiyi tapu üzerinden aldıklarını ve konutları bitirmeden tapuları vermediklerini söyledi.

"Türkiye'de konut kredi sisteminde haketmediğiniz parayı alıyorsunuz"

Türkiye’deki konutta kredilere de değinen Boysanoğlu, “Türkiye’de krediyi aldığı anda tümünü alıp şirketlere getirip yatıyor. Eğer konutu bitirmemişseniz Türkiye’de konut kredi sisteminde aslında hak etmediğiniz parayı alıyorsunuz. Avrupa’da banka her noktada etkin, aldığı parayı konut yapıldıkça ya kredi olarak diğer yapımcıya veriyor ya da müşterinin parası varsa alıp yapımcıya ödüyor. Dolayısıyla müşteri yapıldığı kadarının faizini ödüyor.” açıklamalarında bulundu.

"Olaylar arsa sahiplerinin isteklerine göre gelişiyor"

Arsa konusunun önemine vurgu yapan Boysanoğlu, “Yüzde 50 satış rakamınızın yarısı. Arsa müteahhitleri bir anlamda imardaki hakların artırılması ve ya bir takım kanunsuz düzenleri sürdürüyor diye suçlanır. Halbuki oradaki bütün alıcı arsa sahipleridir. Müteahhitin yaptığı iş hangi büyüklükte olursa olsun o işi yapmaktır. Bir inşaatı yapmadan bir şey kazanma şansı yok. Ama arsa sahibi gelecek her artışı direk artı değer olarak sistem içine koyar. Olay tamamamen arsa sahibinin isteklerine göre  gelişir.“ dedi.

"Kentsel dönüşüm sorunları çözmedi"
 
Kentsel dönüşüm konusunda beklentilerinin olmadığını söyleyen Boysanoğlu, “Ben sayısal olarak 700 – 800 bin civarı dönüşmesi gereken konut var diye duymuştum. Bunlardan hangileri dönüştü? 50 bine ulaştı mı bilemiyorum. Rant olayı haline dönüştü. Hatta Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm rant ile anıldığı için belki bu tanımı rafa kaldırıp depreme hazırlık yasası olarak sunmaya çabalıyor. Bu olayın baştan aşağı yeniden gözden geçirilmesi lazım. O arsaların bulunduğu yerde o konutları yapmak biz müteahhitler için oradaki yoğunluğu minimum iki katına çıkarmak gerekiyor. Onunda getirdiği başka sorunlar var beraberinde. O yüzden kentsel dönüşümün sorunları çözdüğünü düşünmüyorum.” dedi.

"Alçak katlı yapılar çoğalırsa yeşil alan kalmaz"

1 Ekim’den sonra yeni imar yasasının uygulamaya başlanacağını ifade eden Boysanoğlu, “Esasında buradaki ana hedefin duyduğum kadarıyla, belediyelerin mevcut imar yönetmeliğini, değişik algılarla değişik şekilde uygulamalarıyla çok farklı sonuçlar oluyordu. Bir kere bunu ortadan kaldırma isteği var. Hükümetin bilhassa istediği alçak konutlu yapılara gitmek. Alçak katlı yapılara da dönerseniz bu sefer ortada yeşil alan gibi bir şey kalmıyor. İmarı de böyle bir kısıtlama olmaması gerektiğini düşünüyorum ama birazda fazla yükseldik sanırım o yüzden bu tarz kısıtlamalar geliyor.“ diyerek yeşil alanların göz önünde bulundurularak imar kararların verilmesi gerektiğini ifade etti.

"Radikal bazlı değişiklerin olacağına inamıyorum"

Boysanoğlu konuşmasının sonunda “Gayrimenkul sektörünü ilgilendiren bu konuların sağduyuyla ele alınması hepsinin çözüme kavuşturulması çok önemli” diyerek konutlara getirilen yeniliklere de “Konutta radikal bazlı değişimlerin olabileceğine inanmıyorum. Çünkü yıllar boyu bir takım değişiklikleri bizde denedik bunların bir çoğu geri tepti. İnsan fiziği değişmedi ama araçlar değişti. Teknolojik her şeyi kullanmaylayız ama fiziksel değişimler bana çok makul gelmiyor.” ifadeleriyle değindi.
 
Daha sonra mikrofonu Mesa Mesken Sanayii A.Ş Genel Müdürü Mert Boysanoğlu alarak projeleri hakkında bilgiler verdi.

"Değerimizi biliyorlar"

Son dönemde bilinçli müşterilerle karşılaştıklarını belirten Boysanoğlu, “Konut almaya gelen insanların full donanımlı ve ne istediğini çok çok iyi bilen müşterileri görmekteyiz. Biz burada farkımız Mesa olarak ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. Gelen müşteriler marka olarak baktığında bizi daha çok tercih ediyorlar. Zamanında aldıkları konutun önemini bildikleri için biz son dönemde öne çıktığımızı düşünüyoruz.” dedi.

Mesa Gayrimenkul rojelerinin yüzde 30 unu kendi müşterilerimize satıyor.Yeni genç müşteri kesimine ulaşmak için de pazarlama ekibi ile çalışmalara devam ediyor.

Projeler hakkında detaylı bilgi veren Boysanoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

Tema İstanbul projemiz var. Şuanda devam ediyor. Tema Word konut projesinde ruhsatımızı aldık inşaatımıza başladık. Yakın zamanda sanıyorum orda projenin lansmanını yapacağız.

Büyükçekmece’de Yeşilyaka projemiz devam ediyor, yaklaşık 173 villadan oluşan projenin ilk etabını önümüzdeki dönem teslim ediyor olacağız. Burada ciddi bir satış yapıldı bu bizi çok şaşırttı ve mutlu etti. Bunun ikinci etabını da yapmayı planlıyoruz.

Ankara’da yaptığımız Koza 66 projemizi teslim ettik. Çok sınırlı sayıda dairemiz kaldı orada.

Anka Park Mozak projemizin de 2. Etabına başlamış durumdayız.

Yeni projelerimiz 800 bin metreke inşaat alanı yapacağız. Yaklaşık 4 bin 300 adet konut üreteceğiz konutlarımızın metrekare fiyatı 3 bin -22 bin arasında değişecek. Mesa olarak geniş bir yelpazeyle iş yapacağız.”

Yeni projeleri hakkında da açıklama yapan Boysanoğlu, “Mesa Koz devam eden proje. Burada yaklaşık 280 adet otel mantığıyla yönetilecek aparatlarımız var. İşletmeci firmalarla görüşmekteyiz. Herhalde birkaç haftaya netleştiririz.

Eryaman’da Mesa Göksu projemiz var. Burada 1876 konut yapacağız. Ve yıl bitmeden de bunun lansmanını yapmayı düşünüyoruz. Aslında burada hem inşaat hem de ön satış başlamış durumda.

Yeşilyaka projemizin  2.etabı olan Yeşilyakasu projemizin lansmanını yapacağız. Burada da ön satışa başladık. 625 m2 üzerinde 470 villa projelendirdik. 5 etaptan oluşacak proje.
Beykoz Çubuklu projemizde 80 adet daire yapıyoruz. Aşağıda vadi dediğimiz kısımda 219 adet villa yapacağız ruhsat aşamasında şuan.

Bodrum projemiz hazırlık aşamasında. Bu arazide doğaya en saygılı işi yapacağız dedik. Mottomuz bu olarak çıktık. Satış ofisini bitirdik. Sahil bandını bitirdik. Çok fazla ön talep aldık.

Maltepe’de  2 projemiz var. Birisi  Gökada projesi, E5 üzerinde sırtta manzarası güzel bir yerde konumlanıyor. 273 konuttan meydana geliyor bu proje.

2. proje ise Bağdat Caddesi’ne çok yakın bir noktada projemiz var. 13 bin metrekare ticaret alan ve  253 konuttan oluşan bir proje olacak.” dedi.
 
Mesa  49 yıl süre zarfında 9 milyon m2 inşaat bitirdi ve 90 bin metrekare de konut yaptı.
Yeni sezona oldukça iddialı giren Mesa, projelerinde yaklaşık 6 milyar TL bandında bir değer yakalayacaklarını söyledi.

Yassıada projesinde ruhsatları beklediğini söyleyen Mesa Gayrimenkul, “Bunun yanında Sivriada da 1500 kişilik bir kongre merkezi ihalesi olacak. Biliyorsunuz ruhsat gecikirse ihale iptal edilir.” dedi.

"Doğrularımızdan taviz vermiyoruz"

Soru yanıt kısmında sözü devralan Projeler Satış Direktörü Kadir Yılmaz, “Bizim bazı doğrularımız var ondan taviz vermiyoruz . 1+1 gençlere hitap eden evler de de 50 metrekare balkonu olan evler yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Satış grafikleri hakkında bilgi veren Mert Boysanoğlu, “Geçen yazdan bu yana Yeşilyaka projemizde 120’ye yakın villa sattık. Tema’da da ayda 40 konut satıyoruz. Diğer projelerimizde de aynı şekilde sürdürülebilir bir satış grafiği yakalıyoruz.

İnsanların reaksiyonları son dönemde değişken olabiliyor. Bu yüzden %15 -20  oranı civarı bize borçlanan geri kalanı da banka kredisi ve peşin satışlar olacağını düşünüyorum. Ama reelde başka bir sonuç da çıkabilir, bilemiyorum.” İfadelerini kullandı.

Ortadoğudaki girişimlerine de değinen Boysanoğlu sözlerini şu şekilde bitirdi:
 
Ortadoğu bağlantılı fonlarlar la görüşmemiz var belli mülkleri ortak satın almalarımız olabilir sürprizler var.Proje bazlı çalışabiliriz

Antalya Emlak Konut ihalesini aldık proje çalışmasını devam ediyoruz. Türkiyedeki gerçek yeşil binayı yapacağız.Yabancıya dönük ağırlıklı konut+ticaret olarak proje hazırlıklarımız devam ediyor.2019 yılında açıklayacağız.
 
Kartalda büyük bir proje ortaklığımız olacak.İmza aşamasında, yakında açıklayacağız.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI