20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerKonutta KDV İndirimi Kısıtlı Bir Kesimi Etkileyecek..

Konutta KDV İndirimi Kısıtlı Bir Kesimi Etkileyecek..

Bakanlar Kurulu’nda da bu hafta itibariyle konutta  KDV ile ilgili bir indirim açıklandı. Kararla; KDV oranları yüzde 18 olarak uygulanan konutların  KDV'sinin 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanması hüküm altına alındı.150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e çekildi.
 
KDV indiriminin sadece 150 metrekare ve üzeri konutlar için geçerli olması , değer olarak yüksek ,lüks konutların satışlarının artışını etkileyecek. Bu metrekareler orta kesim  konut alıcısının talep ettiği metrekareler olmadığı için bu indirimden orta kesim faydalanamayacak.Büyük konut alabilecek maddi imkana sahip parası olan bu indirimden faydalanacak.KDV indirimi sadece belli bir kesimdeki konut alıcısını harekete geçirecek. Üretilen konutların yüzdesel olarak kaçı 150 metrekarenin üzerinde ? Buna da bakmak lazım.
Tüketicinin konut talebinde 1+1 , 2+1 ve 3+1 konutların ağırlıklı olarak yer aldığını ve bu konutların da 150 metrekare altındaki konutlar olduğunu göz önüne alırsak 150 metrekarenin üstündeki konutlardaki KDV indirimi sektöre büyük bir ivme kazandırmayacaktır.
Büyükşehirlerde 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV oranı konutun arsa birim metrekare vergi değeri üzerinden belirlenmekte.Büyükşehirlerde şehir içi projelerde arsa değerleri yüksek olduğu için  bu oran  çoğunlukla yüzde18 olarak gerçekleşmektedir.
.
Konutta KDV oranları şu şekildedir;
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki yerlerde yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri; 500 lira-1000 lira  arasında olan konutların % 8 ,1.000 lira ve üzerinde olan konutların %18 , 499 lira altında veya 5216 Sayılı Yasa kapsamında olmayan yerlerde ise %1 KDV oranı uygulanmaktadır. Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında ve rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerdeki konutlarda KDV oranı %1 dir.
5216 sayılı kanun kapsamındaki Büyükşehirlerdeki konut satışlarını ilgilendirmektedir. Büyükşehirlerin dışında  konutların KDV oranlarında  bir değişiklik olmamıştır.150 metrekarenin üstünde konutlarda KDV oranı %18 altındaki konutların KDV oranı %1 ,kentsel dönüşüm projelerinde %1 şeklindedir.  
Konut satışını arttırmak adına alınmış bu karar çok dar bir bandı,belli gelir seviyesindeki konut alıcısını etkileyecek.Sektörü  rahatlatacak satışları arttıracak bir karar alınmak isteniyorsa arsa değerlerine göre KDV uygulamasındaki oranlar değiştirilmeli . Burada bir indirime gidilmeli.
Arsa değeri 500 Lira ve 1000 Lira arasında oran yüzde 8. Günümüzde 500 liranın altında arsa kalmadığı gibi şehir merkezlerinde de 1000 liranın altında arsa yok gibi. Bu sınırlar yukarı esnetilmeli. Ayrıca Tüketiciyi yakından ilgilendiren diğer bir konu da yüzde 4 'e çıkarılan alım satım vergisi yani tapu harçları yeniden düzenlenerek yüzde 3 olarak en azından 2017 sonuna kadar  geri çekilmelidir. Sektör temsilcilerinin söylemleri “KDV indiriminin ekonomiyi canlandıracağı , satışları arttıracağı “ şeklinde olsa da gönüllerinden geçen KDV indiriminin bu şekilde olmadığını düşünüyorum.

Konut kredi faizlerinde indirime gidilmesi ve sektördeki kampanyaların etkisini yılın son çeyreğine doğru daha net görebileceğiz.Yaz dönemi olmasından kaynaklı iç piyasadaki durgunluk ve beklentilerin genel olarak bayram sonrasına ertelenmesi eylül sonu itibari ile kredi talebinin de  artış sağlayabilir. İnşaat ve gayrimenkul sektöründeki büyük şirketlerin kampanya ve ödeme koşullarıyla beraber fiyat sabitlemesi gibi yönteme gitmesiyle son çeyrekte konut satışlarında artış beklenmekte.
 
TUİK raporlarına göre  2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 konut satışı gerçekleşti. 2016 yılının ilk 6 ayında toplamda 630 bin 799 konut satıldı. 2016 yılında hedef ise geçtiğimiz yılın üstünde 1 milyon 300 bin adet konut satarak rekor kırmak olacak.

Ayla Özer / Emlakdream.com
 

PROJE BİLGİ FORMU

Ayla Özer
Ayla Özer
1969'da Bursa'da doğdu. Evli ve bir kız çocuk sahibi. İlk, orta ve lise eğitimini İnegöl Lisesinde tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünnden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Bursa'da Barışçı Ajansta müşteri temsilcisi olarak başladığı iş hayatına 1992 yılında Sabah Gazetesi Reklam Satış, TGRT Televizyonu Reklam Müdürlüğü, Vatan Gazetesi Reklam Direktörlüğü olarak devam etti. 2011'de emlakdream.com'uu kuran Ayla Özer halen emlakdream.com'un Yayın Yönetmenidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI