19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerKonut kredilerinde yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

Konut kredilerinde yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 28 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği”ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek.

İşte yeni dönemin temel başlıkları; Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açıktalebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek.

Erken ödeme tazminat tutarı, toplam indirim tutarını aşamayacak

Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1’ini, aşanlarda ise yüzde 2’sini geçemeyecek. Erken ödeme tazminat tutarı hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacak.

Tüketici, borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksitten az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek.

Faiz oranının sabit olması halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihteki oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek.

Yıllık maliyet oranı sözleşmelerde yer alacak

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranının yer alması zorunlu olacak.
Faiz oranının değişken olarak belirlendiği konut finansmanı sözleşmelerinde, konut finansmanı kuruluşu, sözleşme öncesi bilgi formuna ek olarak olası riskler göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek yeni bir yıllık maliyet oranına ilişkin bilgiyi vermek zorunda.

Tüketicinin talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI