20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKonut ProjeleriKıyı İstanbul yarım milyar Euro yatırımla Büyükçekmece'de hayata geçiyor

Kıyı İstanbul yarım milyar Euro yatırımla Büyükçekmece’de hayata geçiyor

40’dan fazla sektörde yatırımları bulunan Alman ve İsviçreli yatırımcıların ortaklığı ile kurulan Yeditepe Marina’nın Büyükçekmece sahilinde inşa ettiği  Kıyı İstanbul projesi, yarım milyar Euro’luk rekor bir yatırımla hayata çekiyor. Kıyı İstanbul'un tanıtım toplantısı şirket yöneticilerinin yanı sıra Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Ak Parti 24. Dönem Milletvekili Nusret Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kıyı İstanbul’da marina, otel ve Avrupa’nın en popüler 7 şehrinden esinlenerek tasarlanan bir çarşı bölümü yer alacak.
146 dönüm üzerine kurulacak proje, tarihi Mimar Sinan Köprüsü’nün bulunduğu Büyükçekçeme’de göl ile denizin birleştiği noktadan başlayarak E-5 karayolu paralelinde bin 200 metrelik sahil şeridi boyunca konumlanıyor. Kıyı İstanbul Marina Büyükçekmece projesinde denizin üstünde 152 odalı otel, 1000 yat kapasiteli marina ve çarşıdan oluşuyor.Projede içinde yer alan  İDO iskelesi ile  günde 10 bin kişilik bir insan trafiği yaratacak. 1200 metrelik sahil şeridine kurulacak  Proje 7 ünlü Avrupa şehrinin sembolü olan 32 ayrı binadan meydana geliyor. 1.Türk kültürünün Avrupa’daki en güzel örneklerinden biri olan Saraybosna Caddesi de açık hava müzesi niteliğindeki çarşı süsleyen özel bölüm olarak yer alacak.  Marina, otel, çarşı birimleriyle 4 bine aşkın kişiye istihdam sağlayacak.
Çarşı projesinde  4 bin metrekare sinama 5 bin metrekare çocuk oyun alanı 
Türkiye ve İstanbu'a ait minyatür reprikalar
1000 kişilik düğün ve cemiyetler için havuzbaşı alanı 
1000 kişilik kapalı kongre merkezi
Spa ve spor merkezi
400 kişilik  plaj
20 bin metrekarelik eğlence alanı
İDO İskelesi

Projenin çarşı bölümünün 2018 yılının 3. Çeyreğinde ziyeretçilere kapılarını açağını belirten Overvest İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, “Çarşı’da ziyaretçiler kendilerini bazen Paris’te, Rodin Müzesi’nde, bazen Viyana Devlet Operası’nda bazen de Milano Palazzo Marino’daymış gibi hissedecekler. Çarşı bu 7 şehirde yaşamış ünlü şair ve yazarlara ait mekanlar ya da şehrin karakterini yansıtan özgün binalardan esinlenerek inşa ediliyor.” dedi.

Marinada ücretsiz otopark imkanının sunulacağını ifade eden Yunus Söylet bu konuda da, amaçlarının günde sahili gezen 60-70 bin kişiyi buraya yönlendirmek olduğunu, bu sayıdan daha fazla kişinin çarşıyı ziyaret edebileceğini söyledi.
Kıyı İstanbul Marina Büyükçekmece’de 3 bin metrekaresi açık bin 750 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 4 bin 750 metrekare alan üzerine konumlanacak yat kulübü ve 1000 yat kapasitesine sahip marina ve günde 10 bin yolcu hedefi olan İDO iskelesi yer alıyor. 20 marina temalı dükkan planlanıyor.Aynı zamanda iki yarı olimpik yüzme havuzu, Denizcilik Müzesi ve Yatçılar Kitaplığı bulunuyor. Marinanın 2017 yılının 3. çeyreğinde hizmete açılması öngörülüyor.

Kıyı İstanbul projesi içerisinde Türkiye’nin deniz üzerinde yapılan ilk 5 yıldızı oteli yer alacak. Yatay mimari örneklerinden biri olacak 2 kat üzerine  55 adet 43 metrekarelik, 55 adet 80 metrekareli ve 42 adet 130 metrekareli olmak üzere toplamda 152 odaya sahip olacak.Profosyonel bir marka ile anlaşılacak.
Kıyı İstanbul projesi Türkiye’nin deniz üzerinde yapılacak ilk otelini barındıracak.

Türkiye büyük potasiyel taşıyor

Iresi International firmasının CEOSU’su Ulrich Pelz de “Bana sürekli böyle bir projeyi turizmin etkilendiği bu zamanlarda neden Türkiye’de inşa ettiğimiz soruluyor. Türkiye’nin birçok pozitif yönü var. Bunlardan en önemlileri büyüyen genç, dinamik nüfusu, ülkenin eşsiz lokasyonu. Türkiye’nin önemli ölçüde gelişme potansiyeli var.” dedi.
Pelz ayrıca şunları kaydetti:
"Aynı zamanda İstanbul mıknatıs gibi tüm dünyayı kendisine çeken eşsiz bir metropol şehir. Bu etmenler sonucunda Kıyı İstanbul projesinin Türkiye için, özellikle Türk halkı ve Türkiye'yi ziyaret edecek yabancı misafirler için çekim merkezi olacak bir proje olduğunu söyleyebilirim. 500 milyon avroluk bir yatırım olan Kıyı İstanbul; marinası, çarşısı ve oteliyle 4 bini aşkın insana istihdam sağlayacak."
Projenin finansmanının bir kısmını karşılayan Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten konuşmasında 2011 den beri bu projenin finansmanında yer aldıklarını,projenin tamamlanmasına kadar finansmanın bir parçası olacaklarını ifade etti.Yüzde 2.9 büyüyen Türk ekonomisinin büyüme trentlerne bakarsanız  manşetteki 2.9 kadar alt açılımlarının istediğimiz gibi olmadığını görebilirsiniz.Nedir oradaki eksi
Özel sektör yatırımlarının yeteri kadar yok.Özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısı son dönemde kısıtlı .Özel sektör yatırımı olan bu projenin önemini sizlerle paylaşmak istiyorum dedi.

Büyükçekmece'ye 35 bin villa
Bunların dışında projeyle ilgili yapılan toplantıda, 1994 yılından bu yana İstanbul Büyükçekmece İlçesi Belediye Başkanı Hasan Akgün, ilçede kişi başına düşen yeşil alanın 135 metrekare olduğunu söyledi. Akgün, yüksek binalara izin vermediklerini kaydetti. Akgün ilçede 17 bin villa olduğunu, 35 bin villa daha yapılacağını, villa sahiplerinin talebi üzerine yat limanı için uzun yıllar çalışma yürütürlerini söyledi. Sonuçta Avrupa’da eşi benzeri olmayan bir yat limanına kavuştuklarını kaydeden Akgün, Kıyı İstanbul’un istihdama ve turizme büyük katkıları olacağını dile getirdi. 
 

PROJE BİLGİ FORMU

Burak Öz
Burak Öz
İstanbul Matbaa Meslek Lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü önlisans, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik lisans, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik yüksek lisans mezunu. 1990'larda öldürülen gazetecileri konu alan yüksek lisans tez çalışması var. Bugüne kadar Hürriyet (staj), BirGün, Karşı gazetelerinde ve çeşitli internet sitelerinde yüzlerce haberi imzalı ve imzasız şekilde yer aldı. Sarı Basın Kartı taşıma hakkını yaklaşık 10 yıl önce kazandı. Orta düzey İngilizce, 10 parmak F klavye, Photoshop bilgisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI