28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetKentsel dönüşüm için İstanbul'a özel program

Kentsel dönüşüm için İstanbul’a özel program

Türkiye genelinde başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Hem devlet kurumları hem de özel sektör, riskli binaların yenilenmesi için ardı ardına projeleri hayata geçiriyor. 

Türkiye genelinde başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Hem devlet kurumları hem de özel sektör, riskli binaların yenilenmesi için ardı ardına projeleri hayata geçiriyor.

Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,tarafından son dakika bilgisi verildi. Buna göre İstanbul ve Anadolu için ayrı ayrı özel program hazırlandı. Buna göre Bakanlık tarafından teşvikler de verilecek.

Bakan Özhaseki ayrıca tapu konusunda da bir müjde verdi. Buna göre önümüzdeki günlerde  “5 dakikada tapu” diye bir sisteme geçilecek. Böylece çok kısa sürede tapu alınabilecek.

Özhaseki, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) İşbirliğiyle Ankara’da bir otelde düzenledikleri Hasar Tespit Tanıtım Toplantısı’nda, depremle ilgili ciddiyet, hassasiyet ve farkındalık konusunda faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

“Kentsel dönüşüm için teşvikler geliyor”

Türkiye topraklarının yüzde 66’sının birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında olduğunu anlatan Özhaseki, bu konuda tedbir almanın, kurallar koymanın önemine değindi.

Özhaseki, Türkiye genelinde 7,5 milyon bağımsız birimin, ticarethane ve konutun yenilenmesi gerektiğini dile getirerek, “Bunun için, İstanbul için bir özel program hazırladık. Anadolu için özel bir program hazırladık. Teşvikler geliyor. Alan bazlı dönüşümü esas alıyoruz. Burada temel hedef özellikle ilçe ve büyükşehir belediyelerinin birlikte çalışarak kendi mahallelerinde, bölgelerinde bu tür risk taşıyan yerleri bir an önce tespit edip, sonra oradaki vatandaşları uyarıp, onlarla anlaşıp yenilemeye geçmeleri. Yenilemeye geçerken birtakım prensipler koyduk. Onları nasıl destekleyeceğimizi tek tek kağıtlara yazdık, kanun halinde inşallah geliyor.” dedi.

“Piyasada 200 milyar lira dönecek”

Söz konusu programda bina bazlı dönüşümlerin de olacağı bilgisini veren Özhaseki, “Asıl hedefimiz, alan bazlı değişimleri sağlayabilmek. Bunlar yapılırken elbette ki yeni şehircilik ilkesi içerisinde bir şehircilik ortaya koymak ve bunları bir fırsata dönüştürmek. Eğer yılda 500 bin konutu dönüştürürsek nereden baksan 100 milyar liraya yakın bir inşaat maliyeti var. Bunların alt, üst yapısı, çevre düzeniyle birlikte, hanelerin içerisinde konulacak eşyaların da bir kısmının yenilendiğini düşünürseniz. Bir 100 milyar liralık daha ekonomiye girdi sağlanacak. 200 milyar lira piyasa da dönecek bir para var. 250 sektörde canlanma olacak. İstihdam 6,9 iken inşaatta yüzde 10’lara çıkacak. Bizim belki de şu sıkıntılı ekonomik ortamda ekonomimizi ayağa kaldırabilecek en önemli argümanımız olarak duruyor bu işler. Bunları yapmalıyız.” diye konuştu.

“Önümüzdeki günlerde ‘5 dakikada tapu’ sistemine geçilecek”

Tapu konusunda önemli bir çalışmayı hayata geçirmeye hazırlandıklarını anlatan Bakan Özhaseki, “Önümüzdeki günlerde ‘5 dakikada tapu’ diye bir sisteme geçiyoruz, elektronik ortamda. Yüzde 100’leri bulacağız memnuniyette. Bekleyen olmayacak, şikayetçi olan olmayacak. Bizim hedefimiz bu.” şeklinde konuştu.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI