27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetKanal İstanbul'da ihale süreci başladı

Kanal İstanbul’da ihale süreci başladı

Kanal İstanbul için 1/100 bin ölçekli güzergah ve rezerv yapı planının tamamlandığı ve buna göre Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy’den geçecek Kanal İstanbul'un 45.2 kilometre uzunluğunda olacağı belirtildi.

Kanal İstanbul için 1/100 bin ölçekli güzergah ve rezerv yapı planının tamamlandığı ve buna göre Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy’den geçecek Kanal İstanbul’un 45.2 kilometre uzunluğunda olacağı belirtildi.

Sabah Gazetesi’nden Erhan Öztürk’ün haberine göre, Kanal İstanbul’un güzergahı belirlenirken, sondaj çalışmaları kapsamında ilk kazma vuruldu. Güzergahın detayları ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

Bu kapsamda, Kanal İstanbul güzergahı Marmara Denizini Küçükçekmece Gölü’nden ayıran kıstaktan başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek Kanal İstanbul, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak.

Projenin alanı, Arnavutöy (28,6 km) Küçükçekmece (7 km), Başakşehir (6,5 km) ve Avcılar (3,1 km) ilçe sınırları içinde yer alacak.

Kanal İstanbulun güzergâhı belli oldu
İnşaatta 6 bin, işletmede bin 500 kişi çalışacak

Hafriyatla Marmara’da 3 ada yapılacak
Projeden çıkan hafriyatla Marmara Denizi’ne 3 grup ada yapılacak. Birinci grup ada 186, ikinci grup ada 155 hektar, üçüncü grup ada ise 104 hektar olacak. Çıkan hafriyatın kalanı Karadeniz kıyısının doldurulmasında ve Terkos Gölü’nün olduğu bölgeye yeni kıyı yapımında kullanılacak.

 

Proje kapsamında hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e konteyner yük limanı inşa edilecek. Karadeniz’e yapılacak liman 4,8 kilometre uzunluğunda olacak. Bin 500 hektar alana lojistik merkez kurulacak. 3. havalimanı ve demir yolu ile entegresi sağlanacak. Küçükçekmece Gölü’ne 200 ile Sazlıdere’ye 860 tekne kapasiteli yat limanları yapılacak.

Kanal İstanbulun güzergâhı belli oldu

Hayvanlar için de köprü yapılacak

Ayrıca, Kanal İstanbul’un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Köprüler dışında kanal içerisinde acil durum rıhtımları da olacak. Dalgakıranlar, fenerler ve Karadeniz ile Marmara Denizi’nde bekleme alanları inşa edilecek.

İnşaat 5 yılda bitecek

Bu arada yatay mühendislik çalışmaları devam eden güzergahın inşaatının 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandığında 350 DTW büyüklüğündeki gemilerin bile geçişi için uygun olacak. Ekonomik ömrü 100 yıl olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kanal İstanbul ÇED raporu hazır. Plana yeşil alanlar, kentsel çalışma alanları, korunacak alanlar işlendi. Yapı sınırlaması getirilecek. Korunacak alanlar, sosyal altyapı alanları, afet tehlike alanları, su, atıksu ve atık sistemleri, sağlık, turizm, ulaşım, karayolları, demiryolları, denizyolları ve havayolları alanları işlendi.

Güzergahın 12 kilometresi Sazlıdere, 8 kilometresi ise Küçükçekmece Gölü’nden geçiyor. Bir kilometrelik alan ise orman. Geri alan 23 kilometrekarelik alan kamulaştırılacak. Projeden en fazla etkilenecek alan 35 bin kişinin yaşadığı Şahintepesi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI