28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaBölge RaporlarıKadıköy'e Dönüşüm Dopingi

Kadıköy’e Dönüşüm Dopingi

30 binin üzerinde konut stokunun yer aldığı ilçenin en popüler semtlerinden Kozyatağı’nın değeri son beş yılda yüzde 61 arttı. Markalı konut üreticilerinin projeleriyle ard arda konumlandığı Kadıköy’ün bu gözde semtinin sahile ve bağlantı yollarına yakın olması bölgenin gelişiminde önemli rol oynuyor.
 
2014’te yüzde 17, 2015’te yüzde 24 ve 2016’da yüzde 10 değerlenerek yatırımcısının yüzünü güldüren Kozyatağı’nda hızlı değişim, gayrimenkul cephesinde Anadolu yakasındaki hareketliliğin artmasına neden oldu. Konut geliştiricileri için de çekim merkezine dönüşen Atatürk ve İnönü caddelerindeki yeni projeler alıcılarını bekliyor.
 
UZMAN GÖZÜYLE KOZYATAĞI
 
EVA Gayrimenkul Değerleme – Şeyma Şehirli; Bölge konut üreticileri için bir çekim merkezi haline geldi. Özellikle Atatürk Caddesi ve İnönü Caddesi öne çıkarken konut fiyatlarının değişiminde bu iki cadde baz alınıyor. Yaşam merkezli yüksek katlı ve site tarzında yapılanmaların hâkim olduğu semtte, konutlar orta ve orta-üst gelir grubuna hitap ediyor. Projelerde 3+1 ve 4+1 tipi daireler öne çıkıyor.
 
TGM TREND Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun; Bölgede emlak değerlerini belirleyen üç nokta var; bunlardan birincisi Atatürk Bulvarı ikincisi ise İnönü Bulvarı, üçüncüsü ise   Bayar Caddesi . Bölgede satılık konutlarda metrekare fiyatı 9.000 TL. Elbette prestijli noktalara yaklaştıkça konutun yaşı ve büyüklüğünün de etkisiyle fiyatlar 11.500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Kira fiyatları ise metrekare başına 19 TL’den başlıyor. (100 metrekare büyüklüğünde bir daire baz alınmıştır.)
 
Fiyatlar nasıl?
Markalı konutlarda metrekare fiyatlarının 6 bin – 10 bin lira aralığında değiştiği Kozyatağı’nda son dönemde üretilen lüks konutlarda bu rakamlar 16 bin liraya kadar yükseliyor. Yeni lüks dairelerde fiyatlar 600 bin lira seviyesinden başlıyor. ( 60 m²) Öte yandan yeni ulaşım projelerinin mevcutlara entegre edilmesiyle nitelikli gayrimenkullerdeki fiyat artışının devam edileceği öngörülüyor. 2015 ve 2016 yıllarında yıl bazında yüzde 19 değer kazanan bu bölgede ticari emlakın çok kıymetli olduğunu söyleyen TGM TREND Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun, ‘Avantajlı konumundan ve olanaklarından ötürü bu bölgeye ANA AKS adı veriliyor. Bölgede plaza katlarında 12.500 lira civarında seyreden satılık ticari emlakın kira değeri metrekare bazında 18 USD’ye kadar çıkıyor. Bölgeye talep o denli yoğun ki Türkiye’nin ilk beş yıldızlı ofis binası bu bölgede inşa edildi ve yüksek fiyatlamaya rağmen şimdiden yüzde 70 doluluk oranına ulaştı’ diye konuştu.
 
İkinci elde son durum
Semtte havuzlu ve güvenliği olan bir sitede 150 m² daire 800 bin liradan alıcı beklerken,  90 m² olan 2+1 tipi bir daireyi 1.800 – 2 bin liraya kiralamak mümkün. Bayar Caddesi’nde konumlanan 155 m² büyüklüğündeki bir daire için kira değer 2. 600 liraya çıkıyor.
 
Ofisler daha pahalı
Maslak Bölgesinin alternatifi olarak gösterilen Kozyatağı’nın en yüksek kiraya ve satılık değerlere sahip olma özelliğini koruması bekleniyor. Kozyatağı’nda tamamen üst gelir grubuna hitap eden A+ ofislerin kira değerlerinin metrekare başına ortalama 15 dolar ila 29 dolar arasında değişiyor.  Finans Merkezi’nin konumlandığı Ataşehir’e yaklaştıkça değerler yükselirken, büyük alanlı kiralamalarda yüzde 10 -12’lik avantaj sağlamak mümkün. Kartal-Kurtköy-Tuzla-Gebze aksında yer alan raylı sistemin Kozyatağı kesimine olan ilgi de fiyatların yüksek seyretmesinde rol oynuyor.  Günde 1.5 milyon kişi taşıma kapasiteli Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunun getireceği dinamiklik de, Kozyatağı’nın Anadolu yakasının uç noktalarında oturanlar için yeni iş sahası olarak görülmesinde etkili olacak.
 
Dev projelerin adresi
Anadolu Yakası’nın gözde olmasında; Marmaray, 3 katlı Boğaz Geçiş Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, Fikirtepe ve Kartal gibi bölgesel kentsel dönüşüm çalışmaları, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi üst ölçekli altyapı ve gayrimenkul projeleri doğrudan etki yaptı. Altunizade, Kavacık ve Ümraniye bölgelerindeki değişim Kozyatağı’nda bir adım daha öne çıkarak markalı konut projelerinin de konumlanma sürecini hızlandırdı.
 
SEMTİN YENİ KOZ’U SATIŞTA
Kozyatağı’nın geleceğinde rol alacak projelerden birisi olan ‘Mesa Koz’, önceki hafta Mesa imzasıyla satışa sunuldu. 280 bağımsız birimin yer aldığı 670 milyon liralık yatırım değeri olan projede, daire fiyatları 642 bin liradan başlıyor. 28 kattan oluşan KOZ’la ilgili bilgi veren Mesa Genel Müdür Yardımcısı Tolga Bıyıklıoğlu, Temmuz 2019’da tamamlanması planlanan projede, net büyüklüğü 41 ile 181 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1 tipi daireler ile 4+1 Penthouse seçeneklerinin yer aldığını, dairelerin metrekare fiyatının ise 11 bin liradan başladığını söyledi. Kozyatağı’nın, Kadıköy’ün karayollarına hâkimliği ve denize yakınlığıyla gözde bir semti olduğuna dikkat çeken Bıyıklıoğlu, Koz Mesa projesinin 15. kattan sonra bir tarafta Adalar ve Tarihi Yarımada manzarası, diğer tarafta da şehir manzarasına sahip olduğunu söyledi. Bıyıklıoğlu, projede fitness center, kapalı yüzme havuzu, bin 400 metrekare açık bir teras alanı bulunduğunu kaydetti.
 
 
Kozyatağı’nın gözde 3 projesi
Oran Evleri – Oran İnşaat
Kozyatağı Nidakule -Tahincioğlu Holding
AND Koztayağı – AND Gayrimenkul
    

Mehmet CANITATLI

PROJE BİLGİ FORMU

Mehmet Canıtatlı
Mehmet Canıtatlı
1971 Kilis doğumlu. İlk ve ortaöğretimini Kilis’te tamamladıktan sonra üniversiteyi İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi mezunu. 1990 yılından bugüne medyanın radyo, televizyon, dergi, internet ve gazete mecralarında ekonomi muhabiri, editörü, yazarı ve müdürü olarak çalıştı. Emlakdream’de yayın danışmanı olarak çalışma hayatını devam ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI