19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaManşetİstanbul'da "yeşil dönüşüm" zamanı

İstanbul’da “yeşil dönüşüm” zamanı

Aycan Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve proje mimarı Salih Çıkman, İstanbul'da yeşil ve oksijenin bol olduğu projeler hayata geçireceklerini belirterek, "Bundan sonraki projelerimizde de yeşil dönüşümü hedefliyoruz." dedi.


Aycan Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve proje mimarı Salih Çıkman, İstanbul’da yeşil ve oksijenin bol olduğu projeler hayata geçireceklerini belirterek, “Bundan sonraki projelerimizde yeşil dönüşümü hedefliyoruz.” dedi.

Uluslararası Finans Kurumu’nun başlattığı EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı kapsamında Türkiye’de EDGE Yeşil Bina Sertifikasını alan ilk proje olan Greenox projesini hayata geçiren Aycan Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve proje mimarı Salih Çıkman, bu ve bundan sonraki projeleri hakkında bilgi verdi.

“Maliyetleri artırmasına rağmen yaptık”

Çıkman, çok önemli ve gurur verici bir başarı elde ettiklerini söyledi. Bir beton binadan öte canlı bir organizma hayata geçirdiklerini anlatarak, “Çeliktepe çevresine dışı gibi içi de yeşil olan, yağmur su depolarıyla tüm su ihtiyacını karşılayan bir proje. Maliyetli olmasına rağmen yaşam ilkeleri üzerine kurulmuş bir proje. Aralık ayı sonunda teslimleri
planlıyoruz. Sertifikanın verilmesi gururlandırdı. Bundan sonra da böyle projeler yapmak için teşvik etti.” diye konuştu.

Projenin maliyeti hakkında da konuşan Çıkman, “Yapıcı firma olarak ilk maliyetleri biz üstlendik ancak yüzde 12 civarında inşaatın maliyetini artırıyor. Yüzde 12 artmasına rağmen kârdan fedakarlık yaptık. Bundan dolayı alıcılara çok etki yapmadı. İnsanların aldığı fiyatların üzeni koyacak bir bina. Ortak aydınlatmalara falan sulamayı tamamen kendisi karşılayacak. Aidatları da etkilememiş olacak. Daha çok Kağıthane’de inşaat yapıyoruz. Bundan sonra da Seyrantepe, Gültepe, Emniyetevleri, Çeliktepe civarında aynı tür planlarımız var. Yeşil dönüşümü planlıyoruz. Kağıthane’de yeşil dönüşümün ilk adımını atmış olduk.” şeklinde konuştu.

“Projeyi destekliyoruz”

IFC Ülke Yöneticisi Jesper Kjaer de Türkiye’nin yoğun enerji kullanılan bir ekonomisi olduğunu söyledi.

Türkiye”de enerjinin yüzde 33’ünün evlerde tüketildiğini aktaran Kjaer, “Önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 13 milyon konut yapılacak. Bunları yeşillendirirsek önemli bir adım atmış oluruz. Daha az su ve enerji tüketirseniz Türkiye ve herkes için daha iyi.” ifadelerini kullandı.

Kjaer, “projeyi neden destekliyorsunuz?” sorusuna ise “Dünya Bankası için çok önemli. İklim değişikliğine karşı çeşitli yollardan finansman sağlıyoruz. Birisi bu gibi binaların artmasını sağlamak. Çok güzel bir gün. Böyle ortakla çalışmaktan çok mutluyuz. Bina güzel şekilde devam ediyor.” cevabını verdi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI