27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaYazarİNŞAAT SEKTÖRÜNÜN HATA VE GÜNAHLARI-1

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN HATA VE GÜNAHLARI-1

Çeyrek asırdan beri gayrimenkul sektöründe karşılaştığım " inşaat, satış, fiyat, yönetsel " faaliyetlerde dramatik hatalardan bazılarını emlakdream'a özel farklı yazılarımla sizinle paylaşacağım, Bugüne " inşaat " hataları ile başlıyoruz;
 
A. Zorlama Konutlar: Proje geliştiricilerin arsa maliyeti, kat karşılığı oranları veya imar zorlamaları ile ürettiği konut projelerinin satışında büyük problemler yaşanmaktadır. Eskisi gibi, Daha fazla imar, Daha fazla konut; daha fazla kazanç anlamına gelmemektedir. Satılabilir konut tasarlamanın, planlamanın ve üretmenin yolu satıcıların önerilerinden  geçmektedir…
 
B. Kâr' lı Alanlar: Gayrimenkul projelerinde, ticari alanların konutlara göre maliyeti daha hesaplı, satış getirisi kat kat daha yüksektir. Ancak, ticari alanların realize olması zaman almaktadır. Bazen de arzu edildiği gibi gitmemektedir. Önerim, karma projelerde fizibilite hesaplarında ticari alanların hesaplamalara mümkün ise katılmaması, olası kâr'ın, kâr'ı olarak planlanmasıdır.
 
C. Brüt kazıklar: Unutmayın başlayan her proje bir gün biter ve teslim edilir. Bunu siz veya sizin yerinize geçenler yapar. Net m2'lerden Brüt m2'lerinize erişim sağlanmamakta, Hesaplama ölçülerinde fiyatı hesaplı gösterebilmek için brüt metrekareler abartılmaktadır. . Unutmaması gereken teslim edilebilinecek konutlarda yarın müşterilerin oturacağı,yerleşmeye, yaşamaya çalışacağı ve herşeyden önemlisi yarın tekrar müşteriniz olabileceği gerçeğidir.
 
D. Hayali Bahçeler: Günümüzün trendinde müstakil hayallere yardımcı olan bahçe katları " hallederiz veya satalım unutalım " mantığı ile konutların özel mülkiyeti olarak gösterilmektedir. Daha sonra problem oluşturabilecek uygulamaları, avantaj olarak görmeyerek, imar durumuna göre hareket edilmesi gerekmektedir.
 
E. Yeşil alanlar: 25 yıldır sektörde imarlı alanlardan fedakarlık edip, yeşil alan olarak düzenleyen bir proje görmedim veya rast gelmedim. Genelde projeler imarlaştıramadığı alanı, yeşil alan olarak süslemekte ve sunmaktadır. En büyük problem, belediye'ye terk edilen alanların kiralanılarak veya kiralanmadan proje ortak alanları çinde gösterilmesinden kaynaklanmaktadır.Bu alanlar hakkında fiili duruma uygun hareket edilmesi ve maliklerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
 
Bilge Özdemir 
Proje Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Turyap icra kurulu üyesi

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI