19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaYazarİnşaat malzemelerinde KDV indirimi

İnşaat malzemelerinde KDV indirimi

İnşaat sektörün geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren yabancıya satışta KDV’nin kaldırılması ve konutta vadeli satışlarda yapılan noter sözleşmesindeki damga vergisinin kaldırılmasının ardından gelen teşviklere bir yenisi daha eklendi.İnşaat malzemelerininde bazı kalemlerde KDV indi.
Maliye Bakanlığı KDV tebliğine göre, Yeni yapılacak 150 metrekare altı  evlerde konutun ilk yapımı sırasında kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi ürünler yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak. Bu indirimin yeni ev fiyatlarına yüzde 1 ila 1,5 düşüş olarak yansıması bekleniyor.
Maliye , müteahhitlerin bu eşyaya ilişkin ödedikleri KDV’nin yüzde 17’sini iade edecek.

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım: İndirim yüzde 2,5’e çıkmış oldu

“Konutlardaki bu donanımların yüzde 1 ile 1,5 arasında ek maliyeti oluyor. Yapılan düzenlemeyle, yeni yapılacak konutlar yüzde 1.5 daha aşağı fiyatta satışa çıkacak. Örneğin 100 bin liralık evde vatandaşın bin 500 TL gibi bir avantajı olacak. Geçtiğimiz günlerde ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde alınan yüzde 1 damga vergisi harcı da kaldırıldı. Şimdi de KDV iadesiyle yüzde 1.5 iskonto sağlanmış oldu. Şu anda yüzde 5 peşinatla konut sahibi olunabiliyor. Konut fiyatlarında devletten vatandaşa yüzde 2.5 indirim geldi. Bu da yüzde 5’lik peşinatın yarısının devlet tarafından karşılandığı anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerde sözleşmelerdeki harçların indirilmesi, bürokrasinin kısalması ve müktesep hak gibi konuların sağlanması yolunda da adımlar atılırsa 2017’de hedeflediğimiz 1.5 milyonluk konut satışı rakamını rahatlıkla yakalarız.”

PROJE BİLGİ FORMU

Ayla Özer
Ayla Özer
1969'da Bursa'da doğdu. Evli ve bir kız çocuk sahibi. İlk, orta ve lise eğitimini İnegöl Lisesinde tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünnden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Bursa'da Barışçı Ajansta müşteri temsilcisi olarak başladığı iş hayatına 1992 yılında Sabah Gazetesi Reklam Satış, TGRT Televizyonu Reklam Müdürlüğü, Vatan Gazetesi Reklam Direktörlüğü olarak devam etti. 2011'de emlakdream.com'uu kuran Ayla Özer halen emlakdream.com'un Yayın Yönetmenidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI