29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerHabitat III Zirvesi Tamamlandı

Habitat III Zirvesi Tamamlandı

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı (Habitat III) zirvesi sona erdi. Ekvator'un başkenti Kito'da düzenlenen zirvede Türkiye ek oturumda sosyal konut modelini anlattı. Zirveye Türkiye'yi temsilen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) adına Başkan Yardımcısı Ömer Bulut sunum yaptı.

Zirvede TOKİ hakkında bilgiler veren Ömer Bulut, 'Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKI), 1984 yılında konut ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla bir kamu idaresi olarak kuruldu. Fakat istenilen başarı elde edilemedi. 2003 yılında Hükümetimizin konut politikalarına paralel olarak gerekli kanuni düzenlemeler yapılarak kurumun hukuksal yapısı güçlendirildi, yine Hükümetimiz tarafından uygun fiyatlı konut yapımı için İdaremize hedef belirlendi' dedi. Hedefin 2003 – 2011 yılları arasında 500 bin sosyal konut olduğunu aktaran Bulut, bugün itibari ile 740 bin sosyal konuta ulaşıldığını hedeflerinin 2023'e kadar 1 milyon 200 bin sosyal konut üretmek olduğunu aktardı.

Sosyal Konut Projelerinin Finansman Modelleri Anlatıldı

Sosyal konut modelinin finansmanı için 2 yol izlendiğini bielirten Bulut, 'birinci Finansman Modeli hasılat paylaşım modelidir. Bu modelle iştirak şirketimiz aracılığıyla yürüttüğümüz prestij projelerden TOKİ olarak kaynak sağlıyoruz. TOKİ tarafından ihale edilen arsa üzerine Yüklenici tarafından proje geliştirilmekte ve geliştirilen projenin satışından TOKİ pay almaktadır. İkinci finansman modeli ise büyük şehir merkezlerinde hazineden ve kamu kuruluşlarından bedeli karşılığında aldığımız arazileri değerli hale getirerek proje üretmek veya satışı yolu ile kaynak sağlamaktır' şeklinde konuştu.

Ömer Bulut, sosyal konut projesinde vatandaşların 1100 dolar peşinat ayda 150 dolar ödemeile ev sahibi olabildiğini aktardı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI