23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerGayrimenkul'de 'Lansman' Rekoru

Gayrimenkul’de ‘Lansman’ Rekoru

Gayrimenkul sektöründe, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yoğun bir lansman dönemi başladı. Satışa çıkarılan yeni projeler, ağustos – eylül – ekim – kasım aylarında artarak devam etti. 

25'in Üzerinde Lansman Yapıldı

Geçen yıl bu dönemde 10 markalı proje lansmana çıkarken, bu yılın aynı döneminde satışa çıkan projelerin sayısı 25‘i, konut sayısı ise 14 bini geçmiş durumda.  Satışa çıkan yeni proje sayısındaki bu artış; ektöre çok sayıda yeni şirketin girmesinin etkili olduğu düşünülüyor.  Bunun yanı sıra Emlak Konut başlattığı 'tarihi kampanyası' ve bankaların faizlerde indirime gitmesi firmaların yeni projeleri satışa çıkarmasını sağladı.

Projeler 1000 Konutun Üzerinde

Bu yıl satışa çıkan yeni projelerin önemli bir bölümünün 1000 ve üstünde konut barındırdığı dikkat çeken konulardan biri. Eylülde satışa çıkan Fikirtepe'de kentsel dönüşüm projesi olan Mina Towers 1595, Yedimavi projesi 1047 adet konuttan oluşuyor. Ekimde satışa geçen Nef Bahçelievler’de 1023 bağımsız bölüm, Transform Fikirtepe projesinde 1080 konut bulunuyor. Lansmanı yeni yapılan Akzirve'nin satışa çıkardığı Strada Bahçeşehir projesinde ise 2 bin 500 konut bulunuyor.

"Projeler, bulunduğu bölgedeki müşteri profilleri ve satın alma gücü araştırılmadan hazırlanıyor"

Torunlar GYO ve GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörde artan projeleri, farklı iş alanlarındaki çok sayıdaki girişimcinin gayrimenkul sektörüne giriş yapmasına bağlıyor. Yatırımların; ofis, otel ve konutta yoğunlaştığını dile getiren Aziz Torun, 'Alınan ruhsatlara ve yeni oyunculara baktığımızda bizim geçen yılın satış rakamlarının üstüne çıkmamız lazım. Fakat fiili durum böyle değil. Bu da talep yetersizliğine neden olabilir' dedi. Projelerin bulunduğu bölgedeki müşteri profilleri ve satın alma gücü araştırılmadan hazırlandığını savunan Torun, Kimin elinde arsa varsa en kolay satılan ürün neyse ona göre proje yapılıyor. Bu da arz ve talep dengesini bozan bir unsur. Bu durum projelerin satış hızına yansımaya başladı. 2011-2012 yıllarına kadar proje tamamlandığında satışı da tamamlanıyordu. Şimdilerde lansmanlarda yüzde 50’sini, yüzde 60’ını satmak gibi bir beklenti içine girmemek lazım. Geliştiriciler finansman yapılarını buna göre belirlemeli' dedi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI