19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaManşetGayrimenkul sektöründe 2018 yılında bizi neler bekliyor?

Gayrimenkul sektöründe 2018 yılında bizi neler bekliyor?

Gayrimenkul Proje Pazarlama ve Satışta çeyrek asırı geride bırakan Sektörün Duayeni ve Emlakdream editörü Bilge Özdemir ile 2018 yılını değerlendirdik..

Gayrimenkul proje pazarlamasının deneyimli ismi Bilge Özdemir sektörde 2018 yılı beklentilerini Emlakdream.com Yayın Yönetmeni Ayla Özer ile yaptığı röportajda şöyle anlattı:

Ayla Özer        : Nasıl bir yıl bizi bekliyor ?

Bilge Özdemir : 2018 yılının proje pazarlama ve satışta ezberlerin bozulduğu, farklılaşanların kazanacağı “ çift karakterli “ bir  yıl olmasını öngörüyorum. Ekonomi/finans çevreleri, uluslararası ilişkiler, Körfez-Ortadoğu ekseninde yaşananlar ve seçim süreçi gölgesinde geçmeye aday 2018’ e rağmen,Gayrimenkul pazarının 2018 ‘ de  uluslar arası ve ulusal pazarlama boyutunda önem kazanmasını bekliyorum.

Bu yıl çok düşünenlerin/uzun süreli plan yapanların/pazarı izleyenlerin  değil;  hızlı karar alan/korkmadan uygulayabilenlerin bir adım önde olacağı yıl olacak.  2017 yılı başlarken yaptığımız söyleşide “ satıçılar yılı “ trendine dikkat çekmiştim; 2018 için “emlakçıların“ yılı olmaya aday yıl nitelendirmesinde bulunuyorum.

Emlakçılar yılı ön görünüzün sebebi nedir ?

Gayrimankul pazarlarını “ 1. El/proje ve 2.El “ olmak üzere iki kategoride ele alıyor ve çeşitlendiriyoruz. Pazar potansiyel yapısı ele alındığında 2.El Pazar yapısının 1.El Pazar yapısına  göre, satın alıma yönelik daha gerçekçi pariteler barındırdığını görüyoruz.

“ İhtiyaç sahibi ve yatırımcı “ hakimiyetine sahip  Emlak organizasyonlarını 2018 yılında ön plana çıkaracak belli başlı organizasyon kabiliyetleri:

  • Açık Artırma
  • Takas
  • Proje Satış

Yetenekleri olacaktır. Yurt Dışı ve Yurt İçi potansiyel yapısını değerlendirebilecek, Bu yetenekleri proje satış ofislerine taşıyabilecek emlak organizasyonları ve hizmet projeleri başarıyı yakalayacaktır.

Bu başarıda; Hedef kitle odaklı dünyanın “ Aktif ve Digital/Internet “ Pazar enstrümanlarını kullanma önem taşıyacaktır.

Pazarlama ve Satıştan sorumlu İcra kurulu üyesi olduğunuz Turyap, Nef ticari gayrimenkul Açık artırması ile 2017 yılına damga vurdu, 2018 açık artırma öngörünüz nedir?

Aralık-2017 Nef  ticari gayrimenkul açık artırma başarısı, özel sektör için 2018 yılında açık artırmanın satış alternatifi olarak karşımıza sıkça çıkacağını gösterirken,müteahhit/proje geliştirici firmalardan Turyap’a gelen yoğun işbirliktelik talepleri bunu teyit etmektedir.

2018 yılında, projeden hemen teslime, ofisten mağazaya, ticari gayrimenkulden konuta farklı gayrimenkul alternatiflerine yönelik “açık artırmalara“ ev sahipliği yapacaktır.

2017 yılında yaklaşık 2.250 gayrimenkulun “ açık artırma ve açık satış “ile  el değişimini başarı ile sağlayarak 3 milyara yakın işlem hacmine imza atan Turyap; 2018 yılında “tüketici ve sektör“ ihtiyaçlarını dikkate alarak açık artırmada farklılıklar yaratmayı planlamaktadır. Turyap, 2018 yılında 4.000 gayrimenkulün açık artırma süreci ile tüketiciler ile buluşmasını öngörmektedir.

Sayın Özdemir son dönemlerde sıkça “ takas “ sistemine dikkat çekiyorsunuz, “ gayrimenkul’ de takas “ konusunu açarmısınız ?

Güncel proje satış ofis pazar araştırmalarımız “gayrimenkul satarak gayrimenkul alım” oranının geçmişte % 15-25’ler seviyesinden %50-60’lar düzeyine çıktığını göstermektedir.

2018 yılında  yatırım veya değişim özellikli stok ile yakalanan yatırımcı ve ihtiyaç sahiplerine alternatif sunabilen müteahhit/proje geliştiriciler başarılı olabilecektir.

Takas işlemlerinde başarının formülü; Proje geliştirici, müteahhit firmaların güçlü ve yaygın 2. el hakimiyetine sahip emlak kuruluşları ile işbirliğine geçmesi ile mümkün olacaktır. Turyap 2018 yılı hedef Pazar öngörüsünde proje satış ofislerinde “takas bölümleri” oluşturmayı amaçlamaktadır.

Kentsel Dönüşüm hakkında öngörüleriniz nelerdir ?

Kentsel dönüşüm denince ilk akla gelen İstanbul olmaktadır. İstanbul’ da kentsel dönüşüm, kent ölçeğinden yerinde dönüşüm olgusuna doğru ilerlemiştir. 2018 ‘ e kadar Arzu edilen başarıyı yakalayamayan kentsel dönüşüm için öneri ve öngörülerim:

  • 5 yıl süre ile arsa/arazilerde yeni inşaat ruhsatlarının verilmemesi, süreçin askıya alınması/dondurulması
  • Yerinde dönüşümün; parsel bazında kent ölçeğinde dönüşüme entegre edilmesi
  • Dikey yerleşimden, yatay yerleşime yönelimdir.

Bilge Özdemir’ in  2018 hedefi nasıl olacak?

Çeyrek asırlık gayrimenkul sektörü deneyimlerimi müteahhit/proje geliştirici firmalar ile paylaşmaya, emlakdream  aracılığı ile tüketiciler ile buluşturmaya ve akademik ortamlarda öğrencilere sunmaya çalışacağım. Bu vesile ile Siz ve  Emlakdream.com’ ailesine, Gayrimenkul piyasalarına verdiği yön ve gelişimine verdiği katkı  için  teşekkür ederim.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI